1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na Temelíně chrání životní prostředí podle mezinárodních norem

nuclear power plant1Temelín - Jaderné elektrárny Temelín i Dukovany splňují požadavky mezinárodní normy na ochranu životního prostředí (ISO 14001:2004).

Takový je výsledek ekologického auditu, který v tomto týdnu provedla v českých jaderných elektrárnách mezinárodní auditorská společnost Det Norske Veritas. ČTK to řekl mluvčí Temelína Marek Sviták.

"Certifikát může získat každá firma, která naplňuje požadavky normy, minimalizuje vliv na životní prostředí, má vytvořený systém ochrany životního prostředí a každoročně se v této oblasti zlepšuje," shrnul nejzákladnější požadavky Vlastimil Pejčoch, vedoucí týmu z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas.

Certifikát se vydává na tři roky a každý rok jezdí auditoři k jeho držiteli na dílčí kontroly. V Temelíně se tentokrát zaměřovali například na systém kanalizací a ochranu před únikem závadných látek do životního prostředí. Během kontroly nahlíželi do dokumentace, ptali se zaměstnanců a navštívili různé části elektrárny. Například na blokových transformátorech hodnotili úroveň jejich zajištění proti úniku ropných látek do životního prostředí.

"Temelín drží certifikát devět let a za tu dobu v oblasti ochrany životního prostředí udělal kus práce. Zavádí nové technologie, zpřísňuje provozní předpisy, nebo zlepšuje přístup zaměstnanců k ekologickým otázkám. Jeho systém ochrany životního prostředí patří ke špičce a může být vzorem pro jiná průmyslová odvětví," uvedl Pejčoch.

Det Norske Veritas je jednou z vedoucích certifikačních společností ve světě, která byla založena v roce 1864. V ČR působí od roku 1991. Mezi její klienty patří Ford, Opel, General Motors nebo třeba British Petroleum. V Česku jsou to kromě společnosti ČEZ například Plzeňský Prazdroj, Zentiva a.s. Praha, Deloitte and Touche a Škoda Electric.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...