1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nabídka akcií polské firmy Energa dosáhne 15,7 miliardy Kč

electricity pylons1Varšava - Polská vláda stanovila emisní cenu akcií energetické společnosti Energa na 17 zlotých. Hodnota primární nabídky jejích akcií tak dosáhne 2,4 miliardy zlotých (15,7 miliardy Kč), sdělila společnost podle agentury Reuters.

Prodej akcií Energy bude největší primární emisi na varšavské burze za více než dva roky.

Polské ministerstvo státního pokladu prodává 34,2 procenta akcií Energy. Na burzu by měly vstoupit 11. prosince. Primární nabídka firmy je součástí privatizačního programu pro letošní rok, v jehož rámci chce vláda získat celkem pět miliard zlotých.

Energa je primárně distributor elektřiny a mimo to je největším polským výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na polském trhu s elektrickou energií má firma podíl 17 procent. Vláda v ní v současnosti vlastní podíl 85 procent.

Energa bude devátou energetickou společností obchodovanou na varšavské akciové burze a poslední z polských státních energetických společností, která tam vstoupí. Jejími hlavními konkurenty jsou Tauron, Enea a PGE, které rovněž kontroluje stát. Největší polská energetická firma PGE se pokusila převzít Energu před třemi lety a uvedla, že má zájem o koupi jejích akcií při primární nabídce.

Polsko minulý měsíc úspěšně prodalo na burze akcie druhé největší nákladní železniční společnosti v Evropě PKP Cargo. Prodej vynesl 1,4 miliardy zlotých.

05.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...