1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nigérie a Maroko postaví plynovod, který propojí 13 afrických zemí

gas pipeline1Rabat - Maroko a Nigérie podepsaly společně s Hospodářským společenstvím západoafrických států (ECOWAS) dohodu o stavbě plynovodu z jihovýchodní Nigérie napříč Saharou, který má propojit 13 afrických států. Smlouvu podepsali zástupci zemí ve čtvrtek v Rabatu, napsal dnes web stanice BBC.

Nový plynovod bude 7000 kilometrů dlouhý a po otevření by jím mohly proudit až tři miliardy kubických metrů plynu denně. Zatím není jasné, kdy bude projekt dokončený. Nigerijská národní ropná společnost (NNPC) uvedla, že plynovod zvýší kvalitu života obyvatel v západní Africe a otevře novou exportní trasu do Evropy.

Nové potrubí povede z nigerijského ostrova Brass Island a napojí se na plynovod Maghreb-Evropa, který spojuje Alžírsko s Pyrenejským poloostrovem a je dlouhý 1400 kilometrů, z toho 540 kilometrů vede přes území Maroka.

Loni v listopadu ale alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni kvůli diplomatickým sporům s Marokem ukončil smlouvu, která přepravu plynu přes Maghreb-Evropa umožňovala, čímž Španělsko připravil o část plynu a Maroko navíc o příjmy z tranzitních poplatků.

26.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...