1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nizozemsko plánuje do konce roku přestat používat ruská fosilní paliva

minerAmsterodam - Nizozemsko plánuje do konce roku přestat používat ruská fosilní paliva, oznámila dnes tamní vláda. Hodlá vynaložit 623 milionů eur (15,2 miliardy Kč) k přilákání firem, jež by naplnily plynový zásobník v Bergermeeru, jedno z největších takových zařízení v Evropě.

Vláda dodala, že se zaměřuje na úspory energie, ekologičtější politiku a zvýšení dovozu energií z jiných zemí.

"Tímto způsobem může Nizozemsko do konce roku zcela ušetřit, nebo nahradit ruský podíl plynu," uvedla vláda ve svém prohlášení, a připojila se tak k dalším zemím, které na protest proti invazi Moskvy na Ukrajinu omezily dodávky z Ruska.

Přibližně 44 procent nizozemské spotřeby energie je založeno na plynu, což je jeden z nejvyšších podílů v Evropě. Podle vládních odhadů pochází z Ruska jen asi 15 procent plynu spotřebovaného v Nizozemsku.

Vláda uvedla, že bude společnostem kompenzovat naplnění zásobníku plynu v Bergermeeru před zimou. Náklady na nalákání společností k naplnění zařízení, které pojme 4,1 miliardy metrů krychlových plynu, odhadla na přibližně 623 milionů eur.

Státní energetickou společnost EBN vláda vyzvala, aby v případě, že firmy nebudou na finanční pobídky reagovat, zajistila naplnění zařízení alespoň ze 70 procent.

Zásobník v Bergermeeru zajišťuje třetinu skladovacího prostoru pro plyn v Nizozemsku. Ze 60 procent jej vlastní společnost Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), která jej i provozuje. Zbylý podíl drží podnik EBN. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom má právo na 40 procent skladovacího prostoru v zařízení na základě smlouvy, která platí do roku 2045. Loni Gazprom svůj podíl nevyužil.

27.04.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...