1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Norsko podle vlády hodlá v příštích letech držet vývoz plynu blízko rekordu

norway flagOslo - Norsko hodlá v letošním roce vyvézt zhruba 122 miliard krychlových metrů zemního plynu. Export by tak měl zůstat přibližně na loňské úrovni, tedy v blízkosti rekordního maxima. Uvedl to podle agentury Reuters norský ministr energetiky Terje Aasland.

Dodal, že na podobné úrovni by se měl export držet také v několika dalších letech. Norsko v loňském roce vystřídalo Ruskou federaci na pozici největšího dodavatele plynu do Evropy.

"Norské úřady aktualizovaly odhad dodávek plynu z norského kontinentálního šelfu v roce 2023. Odhad činí 122 miliard krychlových metrů, což je stejná úroveň jako v roce 2022," řekl ministr. "Očekává se, že současnou úroveň bude možné udržet v příštích čtyřech až pěti letech," dodal.

Vloni dodávky stouply o osm procent a nacházely se blízko rekordního maxima 122,37 miliardy krychlových metrů, na které se vyšplhaly v roce 2017, píše Reuters. Norsko zemní plyn dodává plynovody do terminálů v Británii, Německu, Francii a Belgii. V loňském roce navíc otevřelo nový plynovod do Polska, který vede přes Dánsko.

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko loni v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. V srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu (MWh). Od té doby již ale výrazně klesla a nyní se pohybuje pod 70 eury za MWh.

10.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...