1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nová transformační stanice ČEZ Distribuce v Uničově umožní rozvoj Miele i dalších firem a elektrifikaci železnice

CEZ logoSpolečnost ČEZ Distribuce podpořila budoucí rozvoj Olomoucka vybudováním moderní transformační stanice 110/22 kV na okraji Uničova.

Investice ve výši 195 milionů korun napomůže pokrýt rostoucí spotřebu uničovských průmyslových firem i plánovaného residenčního rozvoje v podobě výstavby nových bytů a zlepší spolehlivost dodávek elektřiny pro celý region. Zároveň zajistí dostatečný příkon pro elektrifikaci železniční trati Olomouc – Uničov – Šumperk.

„Novou transformační stanici jsme pro Uničov chystali několik let. Tento čas byl protkán detailními pracemi věnovanými přípravné, projektové a nakonec i stavební fázi investice. Ve výsledku se zobrazilo úsilí týmu ČEZ Distribuce a spolupracujících partnerů.  Věřím, že tato poctivá práce se regionu vyplatí v kvalitních a spolehlivých dodávkách elektřiny,“ řekl Petr Žejdlík, ředitel útvaru Správa energetických aktiv a člen představenstva ČEZ Distribuce.

Jedním z hlavních důvodů pro vybudování nové transformační stanice byl výrazný nárůst odběru elektřiny na Uničovsku v posledních letech. Jen společnost Miele požádala o bezmála dvojnásobné zvýšení dodávky, o podstatné zvýšení příkonu požádaly i další podniky. Významným odběratelem se stane Správa železnic, která bude z nové transformovny odebírat proud pro nově elektrifikovanou trať z Olomouce do Šumperka. Důležitou roli sehráli i plány developerů na novou výstavbu ve městě.

Samotnou realizaci ovlivnil covid i nestabilní podloží – realizátor stavby se musel vypořádat s vysokou hladinou podzemní vody, pozemek se nachází v místě, kde ještě před sto lety býval rybník. „Byla to opravdu náročná stavba v těžké covidové době, proto bych rád poděkoval všem, kteří se na ní podíleli,“ dodal Petr Žejdlík.

13.06.2022

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...