1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

OMV slaví 30 let v Česku, investuje do modernizace sítě a upevňuje svou pozici na lokálním trhu

OMV charging stationJednou z prvních sítí čerpacích stanic, které vstoupily po revoluci na tehdy československý trh, byla rakouská značka OMV.

V říjnu 1991 otevřela svou první stanici u dálnice D1 v Pávově, tehdy ještě pod značkou ÖMV, a během následujících 30 let se stala jedním z nejvýznamnějších prodejců pohonných hmot. Společnost neustále rozvíjí a optimalizuje svou síť. Aktuálně provozuje 140 poboček a vychází vstříc potřebám zákazníků, pro které jsou čerpací stanice stále více také místem pro pohodlný odpočinek a kvalitní občerstvení na cestách. „Česká republika je pro nás strategicky velmi významnou zemí a těší nás, že čeští zákazníci vnímají na základě zkušeností již 30 let pozitivně naší prémiovou značku i kvalitu paliv MaxxMotion, která dovážíme na čerpací stanice z vlastní rafinerie ve Vídni. V rámci dlouhodobého rozvoje probíhá v současné době revitalizace čerpacích stanic v Čechách, intenzivně zde podporujeme nastupující trend elektromobility a neustále pracujeme na zlepšování našich služeb,“ komentuje Elena Skvortsova, Chief Commercial Officer Marketing & Trading, OMV Aktiengesellschaft.

Nejdůležitější milníky OMV během prvních 15 let
Již v roce 1994 otevřela tehdejší ÖMV u čerpací stanice svoji první prodejnu značky VIVA, kterou znají řidiči dodnes. O rok později, přesně 7. června 1995, oznámil v souvislosti s rozšiřováním sítě na mezinárodních trzích generální ředitel Dr. Schenz změnu názvu společnosti na současný OMV. Součástí rozvoje na českém trhu byla akvizice maloobchodní sítě čerpacích stanic BP v roce 1998 a postupná změna designu a rebranding všech lokalit. V roce 2005 koupila OMV v České republice další síť, tentokrát 70 čerpacích stanic německého Aralu, a stala se z pohledu objemu prodeje pohonných hmot jedničkou na českém trhu. V témže roce nabídla značka řidičům vznětových motorů nové generace čerpat AdBlue na prvním výdejním stojanu u čerpací stanice v Prostějově a začala pracovat na novém konceptu a designu svých shopů VIVA, který představila o rok později, v roce 2006.

Zavedení prémiových paliv Maxxmotion
Významným milníkem bylo zavedení prémiových paliv MaxxMotion do stálé nabídky pohonných hmot v roce 2011. O pět let později navázalo představení benzínu MaxxMotion 100Plus, jehož složení prochází dodnes neustálými inovacemi. Letos například představil vývojový tým společnosti modifikátor, který snižuje tření v motoru, vede k jeho účinnějšímu chodu a prodlužuje celkovou životnost. Současně s představením MaxxMotion 100Plus se stal ambasadorem prémiových paliv OMV Pavel Turek, významná česká osobnost světa Formule 1. „Na prémiovou značku MaxxMotion jsme dodnes velmi hrdí. Všechna paliva MaxxMotion, která zákazníci čerpají v české síti OMV, jsou dovážena z naší vlastní rakouské rafinerie ve Vídni,“ připomíná Daniel Vasilache, generální ředitel společnosti OMV Česká republika.

Součástí podpory exkluzivních vlastností paliv MaxxMotion je také strategická spolupráce se závodním okruhem Autodrom Most – v roce 2018 se společnost OMV stala jeho generálním partnerem a o rok později se zde pod záštitou OMV jel vůbec první český závod legendární evropské série NASCAR – OMV MaxxMotion NASCAR Show. Pod stejným názvem se jel i letošní, druhý závod. V obou případech jely všechny závodní speciály NASCAR na běžně dostupný prémiový benzín MaxxMotion 100Plus.

Podpora elektromobility a další ekologické aktivity
OMV jako jedna z prvních sítí výrazně zaměřila na podporu segmentu elektromobility. V roce 2019 byla u čerpací stanice OMV v Berouně zprovozněna vůbec první rychlodobíjecí stanice IONITY na území ČR a v současné době vyrůstají desítky rychlodobíjecích stanic PrePoint díky spolupráci s PRE. „Spolupráce s Pražskou energetikou umožnila zásadně rozšířit síť rychlodobíjecích jednotek pro elektromobily u našich čerpacích stanic. Uvědomujeme si nastupující trend elektromobility a chceme být v rámci naší filozofie We Care More i nadále sítí, která vychází vstříc nejen majitelům automobilů s motorem na tradiční fosilní paliva,“ připomíná Daniel Vasilache.

V rámci svých ekologických aktivit zahájila OMV roce 2018 ve své rafinerii ve Vídni projekt výroby ropy z odpadních plastů, který připravovala skupina již od roku 2011. Recyklační linka ReOil je schopna vyrobit během jedné hodiny z přibližně 100 kg použitých plastů asi sto litrů syntetické ropy. Rafinerie Schwechat pak tuto ropu dále zpracovává a vyrábí z ní palivo nebo suroviny pro opětovnou výrobu plastů. Tím uvádí do praxe princip takzvané cirkulární ekonomiky, jejímž cílem je šetrný přístup k přírodním zdrojům. Do celého projektu investovala společnost OMV zhruba 10 milionů eur, asi deset procent nákladů pokryla Rakouská společnost pro financování výzkumu (FFG).
Na ochranu životního prostředí cílí také nezisková iniciativa, v rámci níž nabídla letos společnost OMV českým firemním zákazníkům možnost kompenzovat jejich vlastní uhlíkovou stopu na vlastní náklady. Firmy mohou kompenzovat emise buď za každý zakoupený litr paliva nebo za množství, které si samy individuálně zvolí.

Rozvoj gastrosegmentu a prémiové občerstvení
V roce 2016 nabídla OMV v celé Evropě poprvé svou dnes vyhlášenou Fairtrade kávu a výrazně se zaměřila na sortiment občerstvení na cestách. Výsledkem bylo rozšíření nabídky o čerstvě připravované sendviče podle receptury uznávaného italského kuchaře a restauratéra Emanuela Ridiho. Význam kvality občerstvení i kávy vzrostl také spolu s rozvojem a modernizací odpočinkových zón v interiérech čerpacích stanic, což potvrzují i aktuální aktivity společnosti. „V letošním výročním roce jsme se výrazně zaměřili na dosud nejzásadnější investici v oblasti modernizace technologií a zlepšení nabídky naší oblíbené Fairtrade kávy. Naším cílem je zlepšit kulturu pití kávy na cestách a nabídnout českým zákazníkům tu nejlepší volbu. Dosud jsme investovali téměř 24 milionů a v provozu je už více než 90 nových kávovarů značky Cimbali, Byli bychom rádi, aby se za naší kávou vraceli nejen stávající zákazníci, ale všichni milovníci dobré kávy na cestách,“ dodává Daniel Vasilache.

„OMV byla jednou z prvních zahraničních sítí, která v ČR otevřela své čerpací stanice, a jsme rádi, že můžeme oslavit už 30 let působení na českém trhu. Díky prémiové nabídce pohonných hmot nejvyšší kvality přímo z rakouské rafinerie si OMV vybudovala stabilní pozici na trhu a je vyhledávaným dodavatelem paliva i mezi profesionály. Celá síť našich 140 poboček se neustále modernizuje, aby nabídla zákazníkům vysoký standard služeb včetně doplňkových. V následujících letech se chceme zaměřit mimo jiné na rozvoj gastrosegmentu, do něhož jen v letošním roce investujeme desítky milionů. Naším cílem je přinést zákazníkům komplexní prémiovou nabídku, za kterou se budou vracet,“ uzavírá Daniel Vasilache.

11.11.2021

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...