1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Orlen kritizuje podobu daně z mimořádných zisků

oil terminalPraha - Společnost Orlen Unipetrol, která v Česku provozuje mimo jiné rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, považuje vládní návrh daně z mimořádných zisků za neadekvátní. Firma argumentuje nutnými investicemi do zbavení se závislosti na ruské ropě.

Návrh je podle Unipetrolu neadekvátní také proto, že postihuje i výrobu plastů a hnojiv, uvedla dnes firma na twitteru. Ministerstvo financí navrhuje daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. O takzvané windfall tax by dnes měli jednat poslanci.

Společnost Orlen Unipetrol s podobou návrhu nesouhlasí, je ale připravena k hledání kompromisu. "Naši skupinu čekají neplánované mnohamiliardové investice do odklonu od ruské ropy, a tedy do zajištění energetické nezávislosti České republiky," upozornila petrolejářská firma. Další miliardové náklady by si podle ní vyžádalo očekávané zvýšení produkce nafty. "Místo logicky očekávatelné podpory, nám ale nyní hrozí mimořádné zdanění příjmů, ze kterých bychom byli schopni tyto nečekané investice pokrýt," kritizuje Unipetrol.

Daň z mimořádných zisků považuje Unipetrol za neadekvátní také proto, že postihne i jiné, pro aktuální situaci nerelevantní, oblasti jeho podnikání. Jako příklad firma uvedla výrobu plastů a hnojiv.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dřív zdůvodnil plánované zdanění vybraných sektorů vysokými zisky způsobenými vnějšími příčinami. Petrolejářské firmy podle ministra těží z růstu cen energií po ruské invazi na Ukrajinu. Holding Orlen Unipetrol, který je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku, zaznamenal v letošním prvním čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 71,1 procenta na 42,6 miliardy korun.

Návrh ministerstva financí počítá se zdaněním mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Zvláštní daň bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeným o 20 procent.

Ve Sněmovně leží ale i konkurenční návrh Pirátů. Chtějí snížit ministrem navrhovanou sazbu daně 60 procent na 40 procent a dále chtějí, aby se platila už za letošní rok. Navrhují také snížit limit, od kterého se daň bude vztahovat i na banky.

02.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...