1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Orsted prodá polovinu v největší větrné elektrárně na moři za 3 mld. GBP

wind turbineKodaň - Dánská společnost Orsted se dohodla na prodeji poloviny v britském projektu největší světové větrné elektrárny na moři Hornsea 2 francouzskému konsorciu za tři miliardy liber (88,4 miliardy Kč).

Transakce je v souladu se strategií dánského energetického gigantu, a to prodat velké podíly v provozovaných větrných parcích, aby mohl investovat kapitál do nových projektů, uvedla agentura Reuters.

Francouzské konsorcium tvoří AXA IM Alts, divize největší francouzské pojišťovny AXA, a Credit Agricole Assurance. Každá z firem bude vlastnit v projektu podíl 25 procent.

Obnovitelné a nízkouhlíkové zdroje energie lákají bohaté investory a bývají jimi obvykle vysoce oceněny. Investoři očekávají stálý růst trhu, protože politici po celém světě hledají alternativní zdroje k fosilním palivům.

Hornsea 2 se nachází v Severním moři, 90 kilometrů od pobřeží hrabství Yorkshire. Kapacita elektrárny je 1,3 gigawattu, což zajistí dodávku elektřiny více než 1,3 milionu domácností. Plně zprovozněna má být v letošním roce.

11.04.2022  Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...