1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pákistán by podle vlády mohl pokrývat třetinu spotřeby ropy dovozem z Ruska

gas pipelineIslámábád - Pákistán by mohl pokrývat až 35 procent své spotřeby ropy dovozem z Ruska, který by mohl začít již v březnu. Uvedl to dnes podle agentury TASS pákistánský ministr ropného průmyslu Musádik Málik.

Moskva se snaží zvyšovat dodávky energetických surovin do Asie, například do Číny a Indie, aby kompenzovala propad svého vývozu do západních zemí. Ty na Rusko uvalily sankce za jeho invazi na Ukrajinu.

Pákistán podle agentury DPA doposud dovážel ropu především ze Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Kuvajtu. Pákistánský premiér Šahbáz Šaríf již v loňském roce uvedl, že hodlá najít nové způsoby, jak uspokojit energetické potřeby své země. Pákistán se nyní potýká s vysokými cenami ropy a nedostatkem plynu, což tlačí vzhůru inflaci, píše DPA.

Moskva potvrdila, že bylo dosaženo obecné dohody o dodávkách ropy do Pákistánu. Technické podrobnosti by podle ruského ministra energetiky Nikolaje Šulginova měly být dořešeny do konce března. Šulginov rovněž vyzval k jednání o dodávkách ruského zkapalněného zemního plynu (LNG) do Pákistánu, píše DPA.

Evropská unie 5. prosince uvalila embargo na dovoz ruské ropy po moři. Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Austrálie a EU zároveň zavedly cenový strop 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.

25.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...