1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PKN Orlen plánuje do tří let v Polsku vybudovat malý modulární reaktor

PKN Orlen logoVaršava - Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, plánuje do tří let vybudovat první malý modulární reaktor (SMR) v Polsku. Uvedl to šéf podniku Daniel Obajtek.

Malé modulární reaktory jsou obecně nové projekty jaderných reaktorů, které se od stávajících liší výrazně menším výkonem. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů.

Polsko nyní připravuje výstavbu své první jaderné elektrárny s tradičními reaktory, stát by měla v lokalitě Lubiatowo-Kopalino na severu Polska. Na konci října vláda oznámila, že elektrárnu postaví americká společnost Westinghouse Electric.

Podle jaderného energetického programu plánuje Polsko vybudovat jaderné elektrárny o celkovém výkonu šest až devět gigawattů. Po uvedení prvního bloku do provozu v roce 2033 mají být každé dva roky uváděny do provozu další bloky.

Česká vláda v září oznámila, že v jaderné elektrárně Temelín by do roku 2032 mohl vzniknout malý modulární reaktor. Půjde o pilotní projekt v zemi.

06.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...