1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plynárenský gigant Gazprom rozšiřuje svou mediální říši v Rusku

Gazprom buildingMoskva - Ruský státem ovládaný plynárenský gigant Gazprom rozšiřuje své mediální panství v Rusku. Monopolní vývozce ruského plynu se rozhodl koupit společnost ProfMedia magnáta Vladimira Potanina.

Mediální odnož Gazpromu a Potaninova investiční společnost to podle agentury Reuters uvedly ve společném prohlášení. Transakce by měla být dokončena na začátku příštího roku. Podmínky firmy nezveřejnily.

Mediální říše Gazpromu již nyní není zanedbatelná, podotýká Reuters. Jednou z jejích hlavních složek je soukromá celostátní televize NTV, kterou Gazprom koupil v roce 2000 od mediálního magnáta Vladimira Gusinského. Gusinskij byl nucen z Ruska uprchnout kvůli ostře kritizovanému zpravodajskému pokrývání dění v Kremlu krátce poté, co se Vladimir Putin stal poprvé ruským prezidentem. S novým majitelem NTV podle Reuters rychle přišla o pověst nezávislého média. V minulých letech odvysílala sérii dokumentů, které podle agentury měly diskreditovat Putinovy politické oponenty.

Gazprom Media, do jejíhož čela byl nedávno jmenován Putinův bývalý ministr spojů a masové komunikace Michail Lesin, teď k NTV prostřednictvím dohody připojí televizní a rozhlasové stanice, kina a majetek z oblasti produkce a distribuce filmů.

Podnikatel v hutnictví a v médiích Potanin patří k jednomu z nejbohatších Rusů. Časopis Forbes výši jeho čistého majetku k letošnímu březnu odhadl na 14,3 miliardy dolarů.

27.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...