1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Počet připojených fotovoltaik ve čtvrtletí několikanásobně vzrostl

solar panels2Praha - Počet nově připojených fotovoltaických elektráren do tuzemské sítě dál rekordně roste. Distribuční firmy evidují během prvního čtvrtletí několikanásobný nárůst počtu nových elektráren v síti, ten navíc bude zřejmě dál narůstat.

Žádostí o připojení je ještě víc, problémy jsou ovšem s omezenými kapacitami v soustavě a také s technickou nepřipraveností instalovaných zařízení. Vyplývá to z informací distribučních společností pro ČTK.

Největší distribuční společnost ČEZ Distribuce letos za první tři měsíce roku připojila do sítě přes 15.000 nových fotovoltaických elektráren. Tím se blíží už číslům za celý loňský rok, kdy jich společnost připojila přes 21.000. "Aktuálně připojujeme asi 5000 fotovoltaických elektráren měsíčně," uvedla mluvčí Soňa Holingerová.

Rekordní čísla zaznamenala i distribuční společnost EG.D. V prvním čtvrtletí roku připojila téměř 7000 nových obnovitelných zařízení, což je už nyní více než polovina loňského celkového počtu. Vedle toho firma do své sítě připojila také 200 takzvaných bezpřetokových fotovoltaických elektráren, které veškerou vyrobenou elektřinu využívají k napájení spotřebičů nebo ohřevu vody, případně ji ukládají do baterií. I v této oblasti EG.D eviduje rostoucí zájem klientů.

Počet žádostí o připojení je ještě vyšší, na některých místech ovšem musí zákazníci čekat. Důvodem je většinou omezená kapacita sítě. ČEZ už v minulých týdnech oznámil, že letos plánuje do nutných úprav distribuční soustavy pro připojení obnovitelných zdrojů investovat 6,5 miliardy korun. Investice do sítě plánuje i EG.D, která nedávno spustila na webu i takzvanou mapu připojitelnosti, kde je možné si ověřit volnost kapacit v soustavě pro připojení zdroje. Podle společnosti ji během března využilo 60.000 klientů.

Připojených zdrojů i přesto mohlo být ještě více, u řady zákazníků se však podle distributorů stále objevují technické problémy s nepřipravenými systémy. "Stále evidujeme zhruba 12 procent marných výjezdů k instalacím, které nemají připravené odpovídající připojovací podmínky stanovené ve smlouvě o připojení. Nejčastějším problémem jsou například zdroje s chybějícími bateriemi, anebo nesprávně připravená zapojení elektroměrových rozvaděčů. Na tato místa se tak musíme opakovaně vracet," popsal vedoucí oddělení měření společnosti EG.D Martin Marada.

Zájem o fotovoltaické elektrárny prudce stoupl už loni. Za rok 2022 jich bylo v Česki zprovozněno 33.760 s celkovým výkonem 288,8 megawattu (MW), což je meziroční nárůst o 366 procent.

Prudký nárůst počtu nových zdrojů v soustavě vedl už také k prvním potížím v jejím fungování. Provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS odpojil během Velikonočního pondělí stovky tuzemských fotovoltaických elektráren na dvě hodiny od sítě. Důvodem byl nevyrovnaný výkon v elektrizační soustavě. Šlo o první případ, kdy ČEPS podobné omezení v reálném provozu využil. Majitelé odpojených elektráren nejspíš dostanou kompenzace, celkem půjde zřejmě o jednotky milionů korun.

27.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...