1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Poděbrady letos vymění další svítidla veřejného osvětlení za úspornější

light bulb1Poděbrady - Poděbrady na Nymbursku pokročí ve výměně veřejného osvětlení za úspornější LED, začaly s ní v roce 2018. Město plánuje obnovit letos a příští rok svítidla v 15 ulicích, postupně by mělo vyměnit většinu. Letošní třetí etapa zahrne například ulici Cukrovarskou, Husovu nebo U Garáží.

Na obnovu je v rozpočtu připraveno pět milionů korun, část nákladů ale může pokrýt dotace z ministerstva průmyslu a obchodu. ČTK to řekl starosta města Jaroslav Červinka (Nezávislí kandidáti Poděbrady).

"Plán obnovy je zpracován do sedmi etap, bylo to v pořadí od nejhoršího," řekl Červinka. V roce 2018 tak město nechalo vyměnit téměř 290 svítidel v části Přední Lhota, Kluk a ve východní části města, v roce 2019 dalších zhruba 150 v části Velké Zboží a Polabec. Letošní investice zahrne výměnu svítidel v ulici Cukrovarské, Olbrachtově, Jandova, Husově, U Garáží. "V té části už jsme něco i vyměnili třeba v souvislosti s výstavbu nové silnice Na Vinici, tam už se rovnou dávala nová světla," doplnil starosta. Město chce nadále provádět výměny spolu s dalšími plánovanými úpravami.

Město by mohlo v případě splnění všech podmínek dotace uspořit ročně za energie až 2,5 milionu korun. "Záleží na tom, abychom splnili všechny podmínky dotace, a z toho vyplyne počet vyměněných svítidel a vyčíslení úspory," řekl ČTK místostarosta Miroslav Holas (Naše Poděbrady).

Čtrnáctitisícové Poděbrady chtějí pro postupnou obnovu svítidel využít dotace z národního plánu obnovy. Mohly by tak získat na jednu ročně ušetřenou kilowatthodinu podporu ve výši 30 korun.

09.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...