1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polská vláda schválila prodej uhlí domácnostem za garantovanou cenu

polish flagVaršava - Vzhledem k rostoucím cenám uhlí polská vláda schválila, že domácnosti používající tento typ paliva ho budou moci nakupovat za garantovanou cenu 996 zlotých (asi 5300 korun) za tunu. Firmy, které budou zákazníkům prodávat uhlí za tuto cenu, dostanou od státu náhradu ušlého zisku nejvýše 750 zlotých za tunu.

 

"Zdražování uhlí souvisí hlavně s útokem Ruska na Ukrajinu. Je také následkem rostoucí poptávky po uhlí, která začala v roce 2021 kvůli omezené nabídce a vysokým cenám zemního plynu kvůli krokům ruského Gazpromu," uvedla vláda v tiskovém prohlášení.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu Polsko v dubnu zakázalo dovoz ruského uhlí, které se využívá hlavně pro vytápění domácností a v teplárnách v menších městech. Loni se ho do Polska dovezlo více než osm milionů tun a nahradí ho dodávky z Kolumbie, Spojených států, Jihoafrické republiky a Indonésie, uvedla podle agentury Reuters vláda ve Varšavě. Nicméně podle svazu polských obchodníků s uhlím na trhu chybí až 11 milionů tun suroviny kvůli útlumu těžby v Polsku.

Hlavní polský těžař, státem vlastněná Polska Grupa Górnicza, v uplynulých týdnech na své internetové platformě nabízela uhlí za ceny podobné těm stanoveným vládou. Nicméně nedokáže se vyrovnat s poptávkou a omezila přístup pro zákazníky na svůj web poté, co se v médiích objevily informace, že spekulanti pomocí internetových botů, tedy programů vykonávajících opakovaně nějakou činnost, uhlí nakupovali a přeprodávali. Cena za tunu uhlí u soukromých obchodníků se pak pohybuje od 3000 do 5000 zlotých.

Plán, na který vláda vyčlenila tři miliardy zlotých, musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Jedna domácnost by si podle něho mohla koupit tři tuny uhlí za garantovanou cenu.

21.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...