1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Praha chce do vodohospodářství investovat 2,85 miliardy Kč, víc než loni

water energyPraha - Praha plánuje letos prostřednictvím své Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) investovat do vodovodní sítě zhruba 2,85 miliardy korun. Vyplývá to z ročního plánu, který dnes schválili městští radní. Plán na loňský rok počítal s investicemi 2,65 miliardy.

PVS vodovodní síť pronajímá firmě Pražská vodohospodářská společnost (PVK), jejímž většinovým vlastníkem je společnost Veolia a menšinovým Praha. Většina peněz na opravy jde z nájemného od PVK.

Od PVK získá PVS podle schváleného dokumentu asi 2,29 miliardy korun, dalších 251 milionů chce čerpat z dotací ministerstva zemědělství. Návrh investic je tak navržen s deficitem. V případě, že PVS peníze nad rámec nájemného nezíská z jiných zdrojů, nebudou podle dokumentu některé opravy zahájeny, případně bude jejich začátek přesunut příští rok. Součástí plánu je i rezerva 50 milionů korun na neplánované nezbytné opravy.

Mezi letos zahajované stavby patří podle dokumentu například oprava objektů a prostorů vodárny v Korunní ulici, kde začne mimo jiné vznikat kulturně-vzdělávací centrum o výrobě a distribuci pitné vody. Obnova vodovodních řadů začne mimo jiné v ulicích Zálesí v Praze 4, Šárecká v Praze 6, Českobrodská v Praze 9, Jana Želivského v Praze 3, V Korytech v Praze 10, Radlická v Praze 5 nebo Korunovační v Praze 7. PVS plánují také vystavět chybějící kanalizaci v oblasti Řeporyj, rekonstrukce kanalizace pak čeká například Bubenské nábřeží v Praze 7 nebo ulici Na Florenci v Praze 1.

Vodovodní síť v Praze měří zhruba 3500 kilometrů. Distribuci vody zajišťují na základě smlouvy o pronájmu PVK. Praha v roce 2018 od francouzské společnosti Veolia koupila 49 procent akcií PVK za 1,75 miliardy korun. Součástí dohody byla opce na odkup zbylých 51 procent akcií v roce 2028, kdy firmě skončí smlouva s PVS na pronájem vodovodní infrastruktury.

14.04.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...