1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Praha koupí podíl E.ON v plynárenském holdingu za 2,1 miliardy Kč

eon buildingPraha - Praha uplatní předkupní právo na akcie Pražské plynárenské Holding (PPH) a od firmy E.ON koupí její podíl 49 procent za zhruba 2,145 miliardy korun. Uplatnit předkupní právo se na svém jednání rozhodli pražští radní.

Posléze chce Praha najít strategického partnera, kterému koupený podíl zase prodá.

"Hlavní město obdrželo 25. listopadu nabídku společnosti E.ON Czech Holding AG na uplatnění přednostního práva k prodeji akciového podílu ve společnosti Pražská plynárenská Holding," řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). "Výše uvedená nabízená cena odpovídá ceně ze znaleckých posudků," píše se v materiálu, který schválili radní.

Předkupní právo má hlavní město na základě smlouvy o spolupráci mezi akcionáři. Smlouva stanovuje, že pokud jeden z akcionářů chce prodat svůj podíl, musí jej nejdříve nabídnout svému partnerovi. Nákup podílu musí ještě schválit zastupitelé hlavního města.

Peníze na nákup chce hlavní město najít ve svém rozpočtu. Podle Vávry to bude z takzvaných volných rozpočtových prostředků - ty město používá například při financování projektů, než na ně dostane peníze z evropských fondů. Peníze, které za akcie zaplatí, do rozpočtu vrátí poté, kdy podíl prodá strategickému partnerovi.

Do PPH chce vstoupit německý koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), hlavní akcionář Pražské energetiky, v níž významný podíl drží i Praha. Zájem má také Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla a druhý největší dodavatel elektřiny v ČR, jehož akcionáři jsou J&T, PPF a Daniel Křetínský. Třetím zájemcem, s nímž Praha vyjednává, je investiční skupina KKCG Karla Komárka. Zájem prý projevil i ČEZ.

O koupi podílu v PPH mluví vedení Prahy již několik měsíců. Celá transakce by se měla uskutečnit ve dvou vzájemně propojených krocích. Praha nejdříve od E.ON koupí 49 procent v mateřské společnosti Pražská plynárenská Holding, ta zároveň od společnosti E.ON koupí 49,35 procenta akcií dceřiné Pražské plynárenské. Poté musí ještě koupit od minoritních vlastníků zbylých 0,45 procenta v Pražské plynárenské. Tento nákup chce Praha řešit bankovním úvěrem, který bude následně splácet Pražská plynárenská.

Skupina Pražská plynárenská je druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.

11.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...