1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pražská plynárenská: Češi po zastropování cen postupně přestávají šetřit plynem

gas fire2Praha - Češi postupně přestávají šetřit při spotřebě plynu. Vliv na to má zastropování cen energií. Na twitteru to uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Podle něj má na úspory energií v novém roce největší vliv především příznivé počasí. Informace o vývoji spotřeby plynu dalších velkých dodavatelů ČTK zjišťuje.

 

Spotřeba plynu v Česku během celého loňského roku klesla meziročně o 20 procent. Češi podle Energetického a regulačního úřadu spotřebovali celkem 7,54 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo nejméně za posledních osm let. Při přepočtu na dlouhodobý teplotní normál pak byla nejnižší minimálně od roku 2001, uvedl dále úřad. Podle expertů ke snížení spotřeby přispěly úspory zákazníků a také teplejší zima.

 

"Za leden a únor je v Praze vliv počasí na spotřebu plynu 90 procent a jen deset procent je vliv úspor zákazníků. Po zastropování cen prostě zákazníci přestávají šetřit. Cenové signály fungují lépe než osvětové kampaně," napsal dnes Pacovský. Jaká byla během obou měsíců celková spotřeba ve srovnání s loňskem neuvedl.

 

Vláda od začátku letošního roku stanovila cenový strop na energie. Spotřebitelé tak za megawatthodinu (MWh) elektřiny zaplatí maximálně 6000 korun s DPH, za MWh plynu 3000 korun. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. Většina velkých dodavatelů však v posledních týdnech začala zlevňovat a nabízí tarify i s cenami pod vládním stropem.

 

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 135 eurům (asi 3240 Kč) za MWh bez DPH. U plynu dnes sestoupila pod 40 eur (asi 959 Kč) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem. Hlavním důvodem aktuálního poklesu je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících a plné zásobníky plynu.

22.03.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...