1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRE chce investovat do úspor energií ve svých budovách přes 100 milionů Kč

electricity pylon 3Praha - Úsporná opatření ke snížení spotřeby energií zavádějí i tuzemské energetické firmy. Pražská energetika (PRE) chce v následujících letech investovat do úspor ve svých budovách více než 100 milionů korun. To má snížit spotřebu asi o pětinu za rok. Půjde zejména o regulaci a modernizace vytápění a osvětlení.

ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Karel Hanzelka. V minulosti dlouhodobé omezování spotřeby ohlásil také ČEZ, který chce takto investovat zhruba 45 milionů korun ročně. Energie šetří i další energetické firmy.

"Skupina PRE bude investovat v oblasti energetických úspor ve svých budovách v následujících několika letech více než 100 milionů korun. Předpokládáme, že soubor všech opatření u vytápění a osvětlení nám přinese po jejich realizaci každoroční úsporu nákladů ve výši až 20 procent,“ uvedl k úsporám v PRE generální ředitel společnosti Pavel Elis. Motivem ke snížení spotřeby energií je podle podniku nejen úspora nákladů, ale také snaha přispět ke stabilitě dodávek energií v zimním období a ke snížení závislosti na fosilních zdrojích.

Klíčovým okamžitým opatřením bude podle zástupců PRE omezení vytápění v kancelářích na maximálně 20 stupňů. Teploty podnik omezí i v dalších místnostech. Společnost také ve svých prostorách zkrátí období topné sezony, s čímž souvisí i předepsané hospodárné nastavení termostatických hlavic na všech radiátorech. Další opatření se týkají regulace osvětlení ve společných místnostech, zejména v noci. Firma také pro letošní rok počítá s omezením osvětlení ve výlohách nebo na venkovní světelné vánoční výzdobě, která bude svítit pouze večer a v noci bude vypnuta. Společnost vydala i zásady pro své zaměstnance. Z dlouhodobého hlediska chce PRE investovat do technických opatření, jako jsou například výměny některých technologií.

Kroky ke snížení spotřeby energie plánují i další velké energetické firmy v Česku. ČEZ už v létě oznámil, že takto investuje kolem 45 milionů korun ročně. Firma za to v předchozích letech provedla opatření, kterými snížila spotřebu ve svých administrativních budovách o 16 procent. Do roku 2027 si pak společnost vymezila plán na redukci spotřeby o dalších 15 procent. V letošní topné sezoně ČEZ sníží teplotu vytápění v administrativních prostorech v průměru o dva až čtyři stupně.

V provozu chce firma postupně omezovat energetickou náročnost, kterou od roku 2005 stlačila o deset procent. "Tam se jedná jednak o modernizaci vlastních technologií, tak aby byly efektivnější, například optimalizací provozu chladicích věží či digitalizací různých procesů, ale také o úspornějším režimu co se týče osvětlení, vytápění atd.," uvedla mluvčí Alice Horáková.

Šetřit se snaží podle mluvčího Pavla Grochála také v innogy. "V našich budovách si například hlídáme, abychom nepřetápěli a dodržovali stanovené doporučené teploty. V rámci interní kampaně zaměstnance učíme efektivnímu a úspornějšímu chování v rámci tzv. Energetického desatera," popsal.

Omezování spotřeby ve svých budovách, například při vytápění nebo osvětlení, v minulých týdnech deklarovaly i další energetické společnosti v Česku.

07.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...