1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Premiérka severoněmeckého regionu chce LNG terminál na Baltu i kvůli Česku

LNG TerminalBerlín - Německo potřebuje terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG) nejen na pobřeží Severního moře, ale kvůli zásobování východu země a také České republiky rovněž na pobřeží Baltského moře. Prohlásila to v Berlíně na zasedání Spolkové rady premiérka severoněmeckého Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová.

Česko je s tímto německým regionem propojeno plynovodem OPAL, kterým proudí plyn z produktovodu Nord Stream položeného na dně Baltu.

"Terminály LNG potřebujeme. A chci zdůraznit, že je nepotřebujeme jen v Severním moři, ale také na Baltu. V Lubminu je totiž velká rozdělovací stanice pro celé východní Německo a také pro Česko," řekla Schwesigová v debatě před schvalováním energetických úlev ve Spolkové radě, která zastupuje německé regiony.

Německo se po ruské invazi na Ukrajinu chce zbavit závislosti na plynu z Ruska. Za dlouhodobé řešení Berlín považuje přechod na obnovitelné a čisté zdroje energie, po přechodnou dobu chce ale využívat plyn z jiných zdrojů včetně LNG. Ten je přepravován tankery, ale Německo nemá potřebné terminály. První tři vzniknou na pobřeží Severního moře v Wilhelmshavenu a v ústí Labe v Brunsbüttelu a Stade.

Schwesigová upozorňuje na to, že všechny tyto terminály budou v západní části země, proto chce kvůli zásobování východu Německa terminály i na Baltu. V této souvislosti se hovoří o Rostocku a Lubminu. Premiérka poukazuje na to, že v Lubminu je rozdělovací uzel, který dlouhodobě zajišťuje hladké zásobování východního Německa a také Česka.

"Je důležité, aby tato stanice, která tam už stojí a která funguje, byla využita i v budoucnu pro LNG tak, aby mohlo být zásobováno východní Německa a Česko," řekla Schwesigová.

S dalším využitím případných terminálů na pobřeží Baltu počítá Schwesigová i v budoucnu, kdy Německo přestane být na plynu energeticky závislé. Podle premiérky by tato infrastruktura sloužila k transportu vodíku, který německé hospodářství považuje za klíčový zdroj čisté energie.

Německo je pro Česko významným energetickým partnerem, protože je s ním již nyní přes produktovody provázáno. Česko by rádo mělo podíl v některém ze zahraničních terminálů LNG, což by v případě Německa díky již existujícím propojením bylo výhodné. Český premiér Petr Fiala se na počátku května s kancléřem Olafem Scholzem dohodl na tom, že obě země budou o takové možnosti jednat.

27.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...