1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Projekty energetických úspor jsou častější ve veřejné sféře

PolystyrenPraha - Projekty na snížení energetické náročnosti budov se zaručenou úsporou, označované jako EPC, jsou rozšířenější ve veřejném sektoru než v soukromém.

 

Podle Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) je poměr využití těchto služeb ve prospěch veřejného sektoru odhadem 80:20. Důvodem je podle předsedy asociace Iva Slavotínka dlouhodobost těchto projektů a relativně stabilnější prostředí ve veřejné sféře.

Ještě v devadesátých letech byl podle Slavotínka poměr využití úsporných projektů v obou sektorech zhruba vyrovnaný. Následující transformace ale přinesla nejistotu, která omezila nabídku a rozvoj v průmyslové sféře. "Protože to, co energetické služby se zárukou potřebují, je určitá stabilita," uvedl šéf asociace na dnešní konferenci Energetické služby se zárukou a dodal, že nabízené projekty mohou trvat osm až dvanáct let.

Podstatou úsporných služeb EPC je kromě zateplení budovy správné nastavení technologie, jako vytápění a větrání, a zvládnutí i takzvaného energetického managementu. Financování projektu na začátku zajistí dodavatel, který pak dostává pravidelné platby z uspořených prostředků. Poskytovatel služeb zároveň zákazníkům garantuje úsporu v dohodnuté výši.

Většímu rozšíření metody ve veřejném sektoru podle asociace brání přístup ministerstva financí, jež dosud neumožňovalo využití těchto služeb v organizačních složkách státu. Hlavní překážkou je především způsob financování, které z hlediska metodiky ESA zvyšuje dlouhodobé závazky státu a podle ministerstva tento postup představuje skryté úvěrování. "Bohužel je to nastaveno takto a není úplně jednoduché to změnit, protože to není jen v možnostech České republiky, ale i na úrovni Evropské unie," poznamenal k financování Slavotínek.

Rozvoj metody EPC na druhou stranu podporuje ministerstvo průmyslu a obchodu, které má úspory energie ve své kompetenci. Resort podporuje vznik potřebných dokumentů a také poskytuje finanční dotace na zpracování analýzy použití této metody ve vybraných objektech.

Metoda EPC se využívá v Česku od první poloviny 90. let. Do loňského roku se uskutečnilo přes 170 projektů, úsporná opatření se týkala zhruba tisícovky budov. Celkem se podařilo ušetřit 1,3 miliardy korun.

27.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...