1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Provozní zisk Křetínského EPH loni stoupl na 56 miliard Kč, vzrostly i tržby

EPH logoPraha - Provozní zisk EBITDA Energetického a průmyslového holdingu (EPH) loni vzrostl meziročně o pět procent na 2,3 miliardy eur (zhruba 56,1 miliardy Kč). Konsolidované tržby se zvýšily na 18,9 miliardy eur z 8,5 miliardy o rok dřív. Holding podnikatele Daniela Křetínského to dnes sdělil ČTK v tiskové zprávě.

 

EPH oznamuje navzdory náročným tržním podmínkám rekordní výsledky, uvedla firma. Na ročním výsledku se podle ní podílela především společnost EP Power Europe (EPPE), které provozní zisk EBITDA stoupl o 85 procent na jednu miliardu eur. Společnosti EP Infrastructure (EPIF) naopak provozní zisk klesl o 21 procent na 1,3 miliardy eur.

 

Kombinace výroby elektřiny v EPPE a přenosu, distribuce a skladování plynu a distribuce elektřiny a tepla v EPIF se v uplynulém roce opět ukázala jako odolný obchodní model, komentoval čísla Křetínský. "Nižší toky plynu do EU, které negativně ovlivnily výkonnost EPIF, vedly ke zvýšení ceny plynu na evropském trhu, což bylo hlavním motorem růstu výkonnosti EPPE. Trend silného růstu EPPE pokračuje i v roce 2022," dodal.

 

EPH v tiskové zprávě poukázala na své investice do snížení emisí oxidu uhličitého. Zmínila projekty plynových elektráren v Itálii a Severním Irsku, zvýšení podílu biomasy v Plzeňské teplárenské a projekt obnovitelných zdrojů s výkonem přes tři gigawatty společnosti EP New Energies v Německu.

 

"V roce 2021 pocházelo již 78 procent energie vyrobené v našich konsolidovaných provozech z bezuhlíkových nebo nízkouhlíkových zdrojů. Do nových nízkoemisních zdrojů chceme investovat zhruba 1,4 miliardy eur a po dokončení budou mít nové elektrárny celkový instalovaný výkon 2600 megawattů," uvedl Křetínský. Firma připomněla, že chce do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.

 

Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají víc než 24.000 lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate. Křetínský je podle letošního žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 5,4 miliardy dolarů (zhruba 121 miliard Kč). EPH byl založen v roce 2009.

 

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Majoritní podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

22.04.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...