1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Řadě evropských rafinerií hrozí, že by mohly být uzavřeny

oil refineryOslo - V Evropě přibývá závodů na zpracování ropy, kterým by mohlo hrozit uzavření. Prohlásil to hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury (IEA), kterého citovala agentura Reuters.

Důvodem je situace v zemích s rozvíjejícími se ekonomikami, které budují vlastní provozy. Zvyšuje se ale i objem pohonných hmot, které není potřeba rafinovat.

Už nyní je velké množství rafinerií v Evropě mimo provoz nebo nevyrábí tolik benzinu či jiných ropných produktů, kolik by mohly. Zákazníci jako Indie nebo Čína totiž dávají stále více přednost dovozu ropy před produkty z rafinerií. Blízkovýchodní producenti pak upřednostňují vývoz těchto produktů před vývozem ropy, řekl ekonom IEA Fatih Birol.

"Je tu rostoucí podíl kondenzátů zemního plynu, které vstupují (na trh) jako vedlejší produkt těžby plynu a nemusí jít do rafinerií," prohlásil také podle agentury Reuters Birol na konferenci v Oslu.

"Domníváme se, že v příštích 20 letech... uvidíme velké množství rafinerií, kterým bude hrozit uzavření, a podstatná část z nich bude v Evropě," zmínil rovněž Birol.

Výstup z rafinerií, kam se počítají třeba topné oleje, motorová nafta nebo petrolej, se v Evropě v říjnu snížil o šest procent oproti stejnému měsíci před rokem. Důvodem byly sezonní údržbářské práce, ale také nižší výroba v závodech, kterým se snižují marže. Na evropské rafinerie doléhá i klesající poptávka po benzinu v zámoří a příliv motorové nafty ze Spojených států a z Asie.

Přední producenti na Blízkém východě se přitom podle Birola stávají velkými spotřebiteli ropných produktů, což jim vytváří další pobídky na tvorbu rafinerských provozů tak, aby nemuseli dovážet vlastní ropu ve zpracované formě.

Podle expertů případné uzavření hrozí nejvíce stárnoucím provozům, které více spoléhají na vývoz benzinu.

26.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...