1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rakovník má vytipované městské budovy, na kterých by mohly být solární panely

solar panels2Rakovník - Rakovník má vytipované městské budovy, na kterých by mohly být solární panely. Radnice tak reaguje na stoupající ceny energií a hledá jiné zdroje, které by městu ulevily na nákladech. Solární zdroje by mohly být například na střeše bazénu i dalších objektech.

Město také čeká na novelu energetického zákona, která by měla umožnit, aby energii vyrobenou na jedné z budov mohlo město využívat i v jiné budově. Na dnešní tiskové konferenci to řekl starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS).

Město se případným využitím fotovoltaiky podle starosty zabývá přibližně půl roku, už několik let také snižuje náklady na energie nákupem elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno. Další zvažovanou úsporou nákladů je změna zdroje vytápění například na tepelné čerpadlo, ale podle Štíbra je třeba zahrnout i návratnost případných investic, kterou ovlivňuje vývoj cen energií. "Propočítáváme, co se vyplatí, a samozřejmě jsou to i technické možnosti, jestli se všude dá nahradit plynový kotel tepelným čerpadlem a za jakých podmínek," doplnil starosta.

Mezi vytipovanými budovami pro umístění solárních panelů jsou třeba Kulturní centrum Rakovník, sportovní hala či budova rakovnického úřadu v ulici Na Sekyře, v tomto případě ale město čeká na vyjádření památkářů.

25.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...