1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Repsol souhlasil s nabídkou Argentiny na odškodné za YPF

repsol buildingMadrid - Správní rada španělské ropné společnosti Repsol podpořila předběžnou nabídku argentinské vlády na odškodné za loňské vyvlastnění podílu v argentinské energetické firmě YPF.

Podrobnosti argentinského návrhu Repsol v sdělení podle agentury Reuters nesdělil.

Správní rada rozhodla zahájit co nejdříve jednání s Argentinou "v zájmu dosažení spravedlivého, účinného a rychlého ukončení sporu". Repsol také pověří sledováním postupu jednání najaté investiční banky.

O předběžné dohodě argentinská vláda informovala v pondělí. Zdroje citované Reuters uvedly, že Argentina nabízí Repsolu odškodné v sumě pěti miliard dolarů (100,7 miliardy Kč).

Argentinská vláda zestátnila YPF loni v květnu s odůvodněním, že španělská firma neplnila sliby investic do rozvoje YPF. Repsol spustil proti vyvlastnění právní kroky a požadoval odškodné 10,5 miliardy dolarů a v červnu odmítl nabídku Argentiny na odškodné ve výši pěti miliard dolarů.

Zestátnění YPF vyvolalo kritiku ze strany Spojených států, Evropské unie i některých latinskoamerických zemí. Dohoda by podle analytiků mohla vyvolat vlnu investic do argentinské těžby ropy a zemního plynu z břidlicových hornin.

Argentina zprivatizovala YPF v devadesátých letech. Její loňské zestátnění bylo v Argentině velmi populárním krokem, protože řada Argentinců podlehla představě, že privatizace a další kroky na podporu volného trhu byly příčinou hospodářské krize a státního bankrotu v letech 2001 až 2002.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...