1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Řím převezme kontrolu nad největší rafinérií v zemi, kterou vlastní Lukoil

oil refineryŘím - Italská vláda převezme kontrolu nad největší rafinérií v zemi, která v současnosti patří ruské skupině Lukoil. Chce tím zamezit přerušení výroby poté, co v pondělí začne platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie, napsala agentura ANSA.

Rafinérie v sicilském městě Priolo vyrábí pětinu až čtvrtinu rafinovaných ropných produktů v zemi a v posledních měsících k tomu čím dál více používala právě ropu z Ruska.

Kabinet dnes schválil dekret, který umožní Římu jmenovat až na dva roky správce, jenž bude zařízení řídit. Podle vlády převzetí kontroly nad rafinérií umožní zachránit 10.000 pracovních míst v zařízení a dodavatelském řetězci a zaručí pokračování výroby.

Podle italských médií vláda zvažuje také znárodnění rafinérie. Předchozí kabinet premiéra Maria Draghiho tlačil na ruské vlastníky, aby průmyslové zařízení prodali, což se ale nestalo. Podle deníku Financial Times by o rafinérii mohl mít zájem americký fond Crossbridge.

Lukoil vlastní rafinérii na Sicílii prostřednictvím společnost ISAB. V posledních měsících se výrazně zvýšil podíl ruské ropy na její výrobě. Kvůli sankcím zavedeným na ruské subjekty po invazi na Ukrajinu měl totiž ISAB potíže získat od bank úvěry na financování nákupů ropy jiné než ruské provenience.

Podle ekonomického deníku Il Sole 24 Ore firma prohlásila, že rafinérie s aktuálními zásobami může se zpomaleným tempem výroby fungovat několik dalších týdnů.

Podle italských médií rafinérie v Priolu ročně zpracovává zhruba deset milionů tun ropy, což je objem srovnatelný s výrobou dvou českých rafinériích v Kralupech nad Vltavou a Litvínově. Výroba v sicilském zařízení by ale mohla dosáhnout až 14 milionů tun ropy.

07.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...