1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ropu, kterou Evropané nechtějí, pošle Rusko do Asie, řekl místopředseda vlády

oil barrelsMoskva - Ropu, kterou evropské země nechtějí, bude Rusko posílat do Asie a dalších regionů. Řekl to místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Dodal, že Evropané si budou muset najít jiné, dražší dodavatele.

Evropská unie zavedla proti Rusku sankce za jeho únorovou invazi na Ukrajinu. Mnoho odběratelů ruské ropy si ji následně odmítalo převzít, což přispělo k poklesu těžby suroviny v Rusku.

 

Evropa se snaží ukončit svou závislost na ruských energiích. Ve středu zveřejnila Evropská komise (EK) plán za 210 miliard eur (5,2 bilionu Kč), který by měl pomoct dosáhnout tohoto cíle do roku 2027 a zároveň urychlit přechod k obnovitelným zdrojům.

 

Do Evropy denně proudí asi čtyři miliardy barelů ruské ropy, řekl Novak. Rusko je podle něj nyní připravenou tyto dodávky přesměrovat. V dubnu byla těžba v Rusku asi o jeden milion barelů denně nižší, v květnu ale vykazuje růst o 200.000 až 300.000 barelů denně a příští měsíc se počítá s dalším růstem.

 

Novak zdůraznil, že těžba v Rusku se postupně obnovuje. Země bude podle něj schopna nalézt nové vývozní trhy, protože její zdroje energie jsou konkurenceschopné.

 

Část ropy od Ruska nakupuje Indie, která se rozhodla k západním sankcím namířeným proti Moskvě nepřipojit. Největší demokracie světa ale Rusko přiměla, aby jí dalo nižší cenu a tohoto rabatu se nechce vzdát. Indie je po Spojených státech a Číně třetím největším dovozcem ropy na světě. Ruská ropa v Indii zatím tvoří jen velmi malou část ropného mixu.

24.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...