1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rosněfť a Statoil společně posoudí těžbu ropy z břidlic

Rosneft-logo1Oslo - Největší ruská ropná společnost Rosněfť a norská těžební společnost Statoil se dohodly na vytvoření společného podniku, ve kterém se budou zabývat možností těžby ropy z břidlic v Samarské oblasti v evropské části Ruska.

Obě společnosti budou v rámci společného podniku provozovat tříletý pilotní program a zkoumat možnost těžby ke komerčnímu využití. Rosněfť bude mít ve společném podniku 51 procent, Statoil zbytek. Pilotní program bude zahrnovat hloubení průzkumných vrtů a využití metody hydraulického štěpení.

Rusko je největším producentem ropy na světě, kde již nějakou dobu zažívá prudký rozvoj těžba z břidličných formací. Britský ropný koncern BP v březnu předpověděl, že světová produkce energetických surovin z "nekonvenčních" zdrojů v čele s břidlicovými ložisky plynu a ropy se do roku 2030 ztrojnásobí.

Rosněfť loni v červnu uzavřela s americkým gigantem Exxon Mobil smlouvu o spolupráci v těžbě nekonvenčních zdrojů ropy na Sibiři. Tehdejší zprávy uváděly, že pokud chce Rusko zůstat největším světovým producentem ropy, musí rozvíjet i těžbu z pobřežních a nekonvenčních ložisek. Ty nelze těžit běžnými metodami, ale technologií horizontálních vrtů a hydraulického štěpení.

Rosněfť se na produkci ropy v Rusku podílí asi 40 procenty. Po převzetí podniku TNK-BP se Rosněfť stala podle objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.

09.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...