1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rostoucí úspory elektřiny a plynu pokračovaly v ČR i v 1. čtvrtletí

Electricity pylons 1Brno - Úspory firem a domácností ve spotřebě plynu a elektřiny pokračovaly v Česku i letos v prvním čtvrtletí. Přestože lidé šetřili kvůli zvyšujícím se cenám a začátku války už loni, letos se trend ještě prohloubil. Vliv teplé zimy byl jen nepatrný, uvedl v tiskové zprávě analytik společnosti Amper Meteo Kamil Rajdl.

Spotřeba plynu byla o víc než desetinu nižší než před rokem, spotřeba elektřiny klesla zhruba o pět procent.

Spotřeba plynu klesla po očištění o vliv počasí a spotřeby paroplynové elektrárny Počerady o 11,1 procenta. Při porovnání s pětiletým průměrem za roky 2017 až 2021 činí pokles 18,4 procenta. Elektřiny se meziročně spotřebovalo po očištění o vliv počasí o 5,2 procenta méně, proti pětiletému průměru je úspora dokonce šest procent. Úspory energií byly patrné i loni, letos v prvním čtvrtletí se však šetřilo ještě více. "Samozřejmě že za nízkou spotřebu plynu v posledních měsících mohou i mírné teploty, ale ty se od těch v minulých letech v průměru neliší. Podle naší analýzy byl ale vliv šetření na nižší spotřebu plynu zcela dominantní a vliv počasí prakticky nulový," uvedl Rajdl.

U elektřiny to podle Rajdla koncem loňského roku vypadalo, že lidé přestali šetřit, ale po přelomu roku se trend opět změnil a úspory razantně rostly.

"Pravděpodobně velký vliv měl na novou vlnu úspor elektřiny konec starých smluv ještě s fixovanými výhodnými cenami. Od nového roku se již naplno projevilo skokové zdražení na dlouhodobých i krátkodobých trzích. Nyní se situace na trhu uklidňuje a ceny padají dolů, což by se mělo pozitivně dotknout zákazníků od roku 2024, i když někteří dodavatelé mění ceníky již nyní," řekl předseda představenstva společnosti Amper Savings Martin Nádeníček. Úspory podle něj rychle rostou i díky masivnímu rozvoji fotovoltaiky. Za slunných dnů se snižuje celková spotřeba elektřiny dodávané ze sítě.

Z obnovitelných zdrojů se v prvním čtvrtletí vyrobilo elektřiny meziročně o 21 procent více. Největší podíl na tom měly vodní elektrárny, více než poloviční. Bylo to dané silnou lednovou oblevou, která výrazně zvýšila průtoky v řekách. I tak však obnovitelné zdroje energie pokryly spotřebu elektřiny v ČR jen ze 6,5 procenta.

Firma Amper Meteo vychází při svých výpočtech a analýzách z veřejně dostupných dat. Data o spotřebě elektřiny čerpá od společnosti ČEPS, o plynu získává aktuální data od firmy NET4GAS. Zároveň pracuje s daty Energetického regulačního úřadu a společnosti ČEZ.

13.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...