1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko nesníží dodávky ropy do Evropy ani po růstu vývozu do Číny

oil pipeline transneftMoskva - Rusko nesníží své dodávky ropy do Evropy, přestože plánuje ztrojnásobit vývoz ropy do Číny. Vyšší vývozní závazky země má pokrýt těžba z nových polí.

Řekl to v rozhovoru pro agenturu Reuters ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak. Rusko je největším producentem ropy na světě.

Novak současně oznámil, že Rusko neplánuje koordinovat svoji vývozní politiku se zeměmi ropného kartelu OPEC, protože poptávka a nabídka na globálním trhu jsou podle něj v současnosti vyrovnané. OPEC bude rozhodovat o novém těžebním limitu kartelu na svém zasedání ve středu.

Největší ruská ropná firma Rosněfť podepsala dohodu o zvýšení dodávek ropy do Číny na více než jeden milion barelů denně ze současných zhruba 300.000 barelů denně. Očekávaný prudký růst dodávek ropy na východ vyvolal obavy, zda Rusko bude mít dostatek ropy pro Evropu.

"Pokud jde o západní směr, myslíme si, že všechny naše současné kontrakty budou garantovány novými poli, na kterých se má zahájit těžba, na poloostrovech Jamal a Tajmyr," prohlásil Novak v rozhovoru. Do roku 2030 má podle něj roční těžba ropy v Rusku stoupnout na 540 až 550 milionů tun z letošních očekávaných 520 milionů tun.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Zdanění energetického sektoru v současnosti zajišťuje téměř polovinu státních příjmů. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...