1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko očekává stabilní těžbu ropy do roku 2025, vybuduje zásobníky

Oil Well6Moskva - Ruská těžba ropy by podle předpovědi měla zůstat stabilní až do roku 2025. Moskva si také plánuje vytvořit zásoby, aby byly její dodávky odolnější. Uvedl to dnes náměstek ministra energetiky Pavel Sorokin.

 

Rusko se rozhodlo snížit do konce letošního roku těžbu ropy o 500.000 barelů denně, aby podpořilo cenu. Ta je důležitým zdrojem příjmů rozpočtu.

Ruská těžba ropy se ukázala být odolná vůči západním sankcím a nevyplnily se prognózy jejího prudkého poklesu. Minulý měsíc banka JP Morgan uvedla, že Rusko bude schopné udržet svoji těžbu na úrovni z doby před konfliktem na Ukrajině díky stabilní poptávce z Číny a Indie. Může však mít problémy s přesměrováním vývozu některých svých ropných produktů, které dosud exportovalo do Evropy. Rusku se zatím podařilo přesměrovat vývoz ropy z Evropy do Indie, Číny a Turecka.

K plánu vytvoření zásob Sorokin uvedl, že se jedná o různých projektech. Dodal, že zásoby by zvýšily flexibilitu dodávek s ohledem na současnou situaci na světových trzích, vysokou nestabilitu poptávky a ceny ropy.

Rusko v současné době nedisponuje rozsáhlými zásobníky na ropu, které by mu poskytly vyšší flexibilitu při těžbě a vývozu. Loni jeden z ruských představitelů uvedl, že výstavba zařízení na skladování o objemu nejméně 100 milionů tun, tedy více než 700 milionů barelů, může trvat čtyři roky, napsala agentura Reuters.

25.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...