1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský miliardář Fridman má prý zájem o divizi RWE

RWE logoFrankfurt - Ruský miliardář Michail Fridman se spojil s dalšími investory a chce podat nabídku na společnost DEA, která je divizí německého energetického podniku RWE pro průzkum nalezišť ropy a plynu.

Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na tři informované zdroje. Fridman zprávu zatím nekomentoval, RWE komentář zatím poskytnout odmítla.

Podle jednoho ze zdrojů se konsorcium vedené Fridmanem připravuje podat nabídku na společnost DEA ještě před konečným termínem, kterým jsou Vánoce. Fridman vede jednání prostřednictvím své investiční společnosti L1 Energy.

RWE se potýká se ztrátami ve svých elektrárnách a doplácí i na rozkvět trhu s obnovitelnými zdroji energie. Má rovněž obrovský dluh, který dosahuje 30,8 miliardy eur (837,6 miliardy Kč). Letos v březnu proto firma oznámila, že prodá divizi DEA, aby ušetřila tak miliardy eur, které by jinak musela investovat do průzkumu a těžby.

Fridman má po prodeji britsko-ruského ropného podniku TNK-BP ruské státní společnosti Rosněfť k dispozici spoustu peněz. Zřídil novou investiční společnost, která plánuje v příštích třech až pěti letech investovat do energie až 20 miliard dolarů (403,8 miliardy Kč). Fond L1 Energy je však stále ve svých začátcích a zatím neuskutečnil žádnou velkou investici.

Podle analytiků by hodnota společnosti DEA mohla činit asi pět miliard eur. Společnou nabídku podle zdrojů chtějí podat rovněž americká investiční skupina KKR a zahraniční divize společnosti Kuwait Petroleum. V minulosti zájem o firmu vyjádřila i společnost Wintershall, kterou vlastní německý chemický koncern BASF.

DEA působí ve 14 zemích, včetně Německa, Velké Británie, Norska či Egypta. Má celkem asi 1400 zaměstnanců a na loňském provozním zisku RWE, který činil 9,3 miliardy eur, se podílela zhruba 11 procenty. DEA má podíly ve zhruba 190 licencích či koncesích na těžbu ropy a zemního plynu v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe.

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...