1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Saúdská Arábie a SAE si nechávají rezervy pro případ nedostatku ropy

opec logoLondýn/Dubaj - Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou připraveny výrazně zvýšit produkci ropy, kdyby svět v zimě čelil vážné krizi v zásobování touto surovinou. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s plány těchto dvou států, které jsou vedoucími představiteli Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Skupina producentů ropy OPEC+ , která sdružuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, se ve středu dohodla, že v září zvýší cílovou úroveň těžby jen o 100.000 barelů denně. To odpovídá zhruba desetině procenta globální spotřeby. Upozornila přitom, že rezervní kapacity jsou velmi omezené, takže je zapotřebí je chránit pro případ výrazného výpadku v dodávkách.

Vyjádření naznačuje, že OPEC má velmi omezený prostor ke zvýšení těžby. Podle zdrojů by však Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty mohly dodávat na trh výrazně více ropy, ale učinily by tak pouze v případě, pokud by se krize v zásobování ropou prohloubila.

"Vzhledem k hrozbě chybějícího plynu v Evropě v zimním období a k možnému zavedení cenového stropu na ruskou ropu momentálně nemůžeme dodávat na trh veškerou ropu," uvedl jeden ze zdrojů. "To, že máme více rezervních kapacit, budeme moci prokázat jen tehdy, když nastane vleklá krize," dodal. Podle zdrojů by taková situace mohla nastat už v zimě, protože politické a ekonomické napětí mezi Ruskem a Západem zatím nejeví žádné známky polevování.

Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu, na což západní země reagují zaváděním sankcí. Tento vývoj vedl mimo jiné k růstu cen ropy a plynu, což tlačí vzhůru inflaci. Ceny ropy už nicméně sestoupily z březnových maxim, k jejich poklesu velkou měrou přispívají obavy ze slabé poptávky. Podle analytiků tak nyní z hlediska skupiny OPEC+ nemá smysl dodávky ropy na trh výrazněji zvyšovat.

"Rostou obavy z destrukce poptávky. A pokud bude současný trend pokračovat, dodatečné dodávky by vedly k nechtěnému tlaku na pokles cen a současně by zbytečně vyčerpaly ztenčující se rezervní kapacity," uvedl analytik Tamas Varga ze společnosti PVM.

15.08.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...