1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Saúdská Arábie zdvojnásobila dovoz topného oleje z Ruska

oil refineryMoskva/Rijád - Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila dovoz topného oleje z Ruska, který používá pro výrobu elektřiny. Dovoz z Ruska má pomoci uspokojit poptávku po elektřině kvůli chlazení v době letních veder a uvolnit zemi vlastní ropu pro vývoz.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na oficiální údaje a informace od obchodníků.

Rusko prodává pohonné hmoty za snížené ceny, protože mezinárodní sankce na Moskvu kvůli invazi na Ukrajinu mu omezily možnosti prodeje. Zvýšený prodej topného oleje do Saúdské Arábie ukazuje, jakému problému čelí americký prezident Joe Biden a jeho vláda, když se snaží izolovat Rusko a snížit jeho příjmy z vývozu energie. Mnoho zemí nákupy energií z Ruska zakázalo nebo od nich odrazuje. Čína, Indie a několik zemí z Afriky a Blízkého východu však dovoz zvyšují.

Biden má koncem tohoto týdne navštívit Saúdskou Arábii. Očekává se, že bude usilovat, aby Rijád zvýšil dodávky ropy na trhy, a pomohl tak snížit globální ceny ropy. Růst cen ropy zhoršil inflaci po celém světě. Saúdská Arábie i další země však mají jen málo volných kapacit, aby mohly v krátkodobém horizontu zvýšit těžbu. Rijád také udržuje spolupráci s Ruskem v alianci předních světových producentů ropy zvané OPEC+. Obě země jsou prakticky lídry v této skupině, přesněji Saúdská Arábie mezi zeměmi OPEC a Rusko mezi zeměmi, které nejsou oficiálně členy OPEC.

Údaje společnosti Refinitiv Eikon o sledování lodí ukázaly, že Saúdská Arábie za duben až červen letošního roku dovezla z Ruska přes ruské a estonské přístavy 647.000 tun topného oleje. Před rokem to bylo 320.000 tun. Za celý rok 2021 Saúdská Arábie dovezla z Ruska 1,05 milionu tun topného oleje.

Saúdská Arábie již několik let dováží z Ruska topný olej, který může snížit její potřebu rafinovat ropu na produkty a snížit množství ropy, kterou potřebuje spalovat pro výrobu energie. Zemi tak zůstává více nerafinované ropy, kterou může prodávat na mezinárodních trzích za vyšší ceny.

Spotřeba energie v Saúdské Arábie obvykle dosahuje vrcholu v létě, kdy s růstem teplot stoupá poptávka po chlazení. Země většinou pro výrobu elektřiny používá ropu. Některá města totiž leží daleko od nalezišť zemního plynu, který by mohl být čistějším poskytovatelem elektřiny. V letních měsících spálí země obvykle 600.000 barelů ropy denně, v zimních pak 300.000 barelů denně, ukazují údaje organizace zaměřené na poskytování údajů z ropného a plynárenského trhu JODI. Díky vyššímu využívání zemního plynu se ale toto množství snížilo z až jednoho milionu barelů denně v roce 2010.

Saúdská Arábie také dovezla více topného oleje přes blízkovýchodní centrum ve městě Fudžajra ve Spojených arabských emirátech. Podle údajů o sledování lodí do Fudžajry letos dorazilo 1,17 milionu tun ruského topného oleje, loni ve stejném období to bylo 900.000 tun. Dalších 900.000 tun mohlo být dopraveno do města v červenci, což by celkový letošní dovoz zvýšilo na 2,1 milionu tun. Za celý loňský rok dovoz činil 1,64 milionu tun.

Většina topného oleje, který dorazí do Fudžajry, se prodává jako palivo pro lodě. Část se ho ale posílá do sousedních zemí. Není jasné, kolik ruského paliva mohlo putovat do Saúdské Arábie přes Fudžajru.

20.07.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...