1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Šéf E.ONu: Německo potřebuje tři roky na zajištění nezávislosti na ruském plynu

E on logo 1Essen - Německo bude potřebovat tři roky na to, aby si zajistilo alternativní dodávky zemního plynu a stalo se v tomto ohledu nezávislé na Rusku. S odvoláním na televizní vystoupení Leonharda Birnbauma, šéfa největší německé energetické společnosti E.ON, o tom dnes informovala agentura Reuters.

"Odhadujeme, že by to vyžadovalo období tří let," odpověděl Birnbaum v německém televizním zpravodajském pořadu Tagesthemen televize ARD na otázku, jak rychle by se Německo mohlo zbavit ruského plynu. Bez dodávek ruského plynu by německá ekonomika utrpěla "obrovské škody, kterým by se mělo zabránit, pokud je to možné," dodal.

Německý regulátor plynové sítě bude upřednostňovat využití pro vytápění obytných domů před průmyslovým využitím, rozvedl Birnbaum. Počáteční tíhu jakéhokoli omezení dodávek by tedy podle něj nesli energeticky nároční výrobci, například ocelárny.

Varoval také před sekundárními dopady v důsledku nedostatku komponentů a polotovarů v různých navazujících průmyslových odvětvích.

Sama společnost E.ON se připojila k dalším energetickým firmám a začala se odvracet od Ruska. Nemá žádné dlouhodobé smlouvy o dodávkách přímo s ruskými producenty, ale část plynu nakupovala od obchodních společností Gazpromu v Evropě.

"Vzhledem k válce na Ukrajině jsme od těchto společností přestali odebírat nové objemy (plynu)," uvedl před dvěma týdny na výroční tiskové konferenci Birnbaum.

13.04.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...