1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Severočeská vodárenská dá celý půlmiliardový zisk z loňska na investice

ceske korunyTeplice - Severočeská vodárenská společnost použije celý zisk z loňského roku ve výši 502,7 milionu korun na investice. Budou se týkat mimo jiné zajištění pitné vody v pohraniční oblasti Libereckého kraje postižené těžbou hnědého uhlí v polském dole Turów, rekonstrukce úpraven vody a oprav.

Cenu za vodu v souvislosti s růstem nákladů na energie nyní společnost vlastněná obcemi v Ústeckém a Libereckém kraji zvyšovat nebude. Novinářům to po dnešním zasedání valné hromady řekl předseda představenstva Tomáš Indra.

Zisk používá SVS každoročně na investice. Meziročně vzrostl o 66,7 milionu korun. "Zásadní pro společnost byl projekt odkupu podílu akcií od Veolie. Část zisku, která by geograficky řečeno odcházela do Francie, nyní zůstává tady na severu Čech," uvedl Indra. Transformace vodárenské struktury v regionu skončila ke konci roku 2021. "Zvolený vlastnický model se servisním prvkem se ukázal jako nejrozumnější cesta," uvedl Indra. Akcionáři ho dnes opětovně zvolili do funkce předsedy představenstva stejně jako místopředsedu Davida Votavu a členy představenstva Bronislava Špičáka, který je ředitelem společnosti, Josefa Horinku a Vladislava Rašku.

Cenu vody letos SVS měnit nebude. "Vodárenství je energeticky náročné. Letošní rok ale rozhodně zvládneme, markantní nárůst nákladů na energie bude v příštím roce. O ceně vody na příští rok se rozhodne v listopadu," uvedl Indra. Cena vody na severu Čech patří dlouhodobě k nejvyšším v celé republice, za metr krychlový včetně DPH platí odběratelé letos 112,45 Kč, to je o 7,68 koruny víc než loni.

Zásobování pitnou vodou případné sucho podle Davida Votavy neohrozí. Zdroje jsou podle něj dostatečné. Náklady projektů spojených se zajištěním vody v příhraničí Libereckého kraje se nyní podle Špičáka dohromady odhadují na zhruba 550 milionů korun. Peníze chce SVS čerpat ze Státního fondu životního prostředí a z fondu Libereckého kraje.

V letošním roce mají vodohospodáři připraveno na investice a opravy zhruba 1,9 miliardy korun.

Severočeská vodárenská společnost je největší vodárenskou společností v zemi. Jejím majitelem je 458 měst a obcí v regionu. Plně vlastní provozní společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK). Do majetku SVS patří 63 úpraven vody, 965 vodojemů, 187 čistíren odpadních vod a 4045 kilometrů kanalizace.

24.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...