1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Skupina ČEZ buduje v Ostravě-Vítkovicích největší akumulátor v Česku

CEZ logoOstrava - Skupina ČEZ buduje v Ostravě-Vítkovicích největší akumulátor v Česku. Výkon bateriového úložiště bude deset megawattů a systém pojme 9,45 megawatthodiny energie, tedy trojnásobek současné největší baterie ČEZ v Tušimicích na Chomutovsku.

Baterie velká jako rodinný dům, jejíž vybudování přijde na více než 100 milionů korun, má pomoci stabilizovat českou energetickou soustavu. V plném provozu bude ve druhé polovině letošního roku. ČTK to dnes sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Do roku 2030 má ČEZ za cíl postavit nová úložiště energie o kapacitě 300 megawattů.

"Akumulační systém podpoří transformaci české energetiky a přispěje ke stabilizaci energetické sítě díky poskytování služeb výkonové rovnováhy," uvedl mluvčí.

Velkokapacitní baterie v areálu Energocentra Vítkovice bude fungovat ve vazbě s konvenčním blokem, který je významným regionálním dodavatelem energií. Zhotoviteli jsou společnosti ČEZ Energetické služby ze skupiny ČEZ ESCO a společnost IBG Česko. Provozovatelem bude ČEZ Energo ze skupiny ČEZ ESCO.

"Baterie umožní kromě klasického ukládání energie především poskytování různých typů podpůrných služeb v čele s primární regulací frekvence. V praxi tak při poklesu frekvence v síti pod 50 hertzů začne bateriový systém v řádu milisekund dodávat regulační energii a naopak při frekvenci nad 50 hertzů ji ze soustavy odebírat," uvedla firma. Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák uvedl, že bateriový systém ve Vítkovicích dokáže kromě poskytování podpůrných služeb například pokrýt denní spotřebu 1300 domácností.

Skupina ČEZ plánuje bateriové systémy umístit i v areálech dalších klasických elektráren, využity by byly opět hlavně pro poskytování podpůrných služeb. Od roku 2019 provozuje v areálu elektrárny Tušimice akumulační systém, který pojme 2,8 megawatthodiny energie.

"Evropská energetika se dynamicky mění, ale základem zůstává bezpečná dodávka energií a stabilita sítí. Rostou proto požadavky na kapacity pro spolehlivě uložení nebo naopak rychlé dodání energie a také pro poskytování tzv. podpůrných služeb. Naším cílem je vybudovat 300 MW v akumulaci do roku 2030 a intenzivně pracujeme na prvních velkých projektech," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

14.03.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...