1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Skupina ČEZ schválila prodej svých bulharských aktiv společnosti Eurohold za 335 mil. EUR

CEZ logoSkupina ČEZ dnes podepsala smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv se společností Eurohold AD, která je největší bulharskou veřejně obchodovanou společností a významným hráčem na trzích střední a jihovýchodní Evropy.

Společnost Eurohold plánuje financovat akvizici a refinancovat stávající úvěry bulharských společností skupiny ČEZ částečně z vlastních zdrojů a částečně úvěry od předních světových bank.

Prodej zahrnuje všech sedm bulharských společností skupiny ČEZ (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Oreshets a Bara Group). Transakce podléhá schválení bulharské komise pro ochranu hospodářské soutěže (KZK) a bulharské komise pro regulaci energetiky a vodohospodářství (KEVR). Mezinárodní arbitráž, kterou společnost ČEZ zahájila vůči Bulharské republice v červenci 2016, není prodejem dotčena a ze strany společnosti ČEZ bude nadále vedena.

Společnost ČEZ vstoupila na bulharský trh v roce 2004 koupí dvoutřetinového podílu ve třech distribučních společnostech. V roce 2007 došlo k oddělení distribuce od dodávky elektřiny („unbundling“) a z původních 3 distribučních společností vznikly CEZ Razpredelenie Bulgaria AD pro distribuci a CEZ Elektro Bulgaria AD pro prodej. V obou vlastní ČEZ 67% podíl, zbytek minoritní akcionáři. Postupně vznikly v Bulharsku i další firmy. Momentálně dodává CEZ Razpredelenie elektřinu zhruba 3 milionům zákazníků. V roce 2018 prodaly společnosti CEZ Elektro Bulgaria a CEZ Trade Bulgaria koncovým zákazníkům 10,5 TWh elektřiny.

Společnost Eurohold Bulgaria AD má sídlo v Sofii a je významným hráčem působícím v regionu střední, východní a jihovýchodní Evropy a v některých státech bývalého Sovětského svazu. Společnost Eurohold je zároveň největší bulharskou veřejně obchodovanou společností a její akcie jsou obchodované na bulharské a varšavské burze. Dceřiné společnosti skupiny Eurohold působí v oblasti pojištění, leasingu, prodeje automobilů, správy aktiv a investičních služeb ve 12 evropských zemích. Skupina Eurohold vlastní pojišťovnu Euroins Insurance Group (EIG), která působí na evropských trzích a vlastní dceřiné společnosti v Bulharsku, Rumunsku, Severní Makedonii, Ukrajině, Gruzii, Bělorusku a České republice.

19.07.2019

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...