1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Skupina Orlen, do které patří Unipetrol, téměř zdvojnásobila čtvrtletní zisk

PKN Orlen logoPlock - Polská petrochemická skupina Orlen, která v České republice vlastní firmu Unipetrol, v loňském čtvrtém čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 8,1 miliardy zlotých (zhruba 40 miliard Kč). Orlen to oznámil v tiskové zprávě. Za celý rok se zisk také téměř zdvojnásobil, a to na 21,4 miliardy zlotých (zhruba 107 miliard Kč).

 

Výsledky navíc nezahrnují mimořádný zisk 8,2 miliardy zlotých spojený s převzetím plynárenské firmy PGNiG ve čtvrtém čtvrtletí, a mimořádný zisk 5,8 miliardy zlotých spojený s převzetím ropné společnosti Lotos ve třetím čtvrtletí.

Tržby skupiny Orlen se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily na 102,3 miliardy zlotých ze 40,9 miliardy o rok dříve. V celém loňském roce tržby stouply na 278,5 miliardy zlotých z předloňských 131,3 miliardy. K jejich růstu přispělo převzetí firem PGNiG a Lotos.

Součástí skupiny Orlen je rovněž společnost Orlen Unipetrol, která je největší rafinérskou a petrochemickou firmou v Česku. Orlen Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy a také na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Jeho součástí je síť čerpacích stanic Benzina Orlen.

Společnost Orlen Unipetrol dnes oznámila, že v loňském roce zvýšila čistý zisk na více než pětinásobek, respektive na 17,9 miliardy korun. Výrazně také vzrostly tržby společnosti, meziročně o více než 36 procent na 209,5 miliardy korun.

03.03.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...