1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovenské plynárny SPP se dohodly s Gazpromem na zlevnění plynu

spp logo2Bratislava - Slovenské plynárny SPP, ve kterých má manažerskou kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH), se s ruským plynárenským koncernem Gazprom dohodly na snížení cen za dodávky zemního plynu.

Listu Pravda to řekl slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Slovenská vláda, která v SPP drží 51 procent akcií, plánuje ovládnout obchodní divizi podniku. Chce tak získat plnou kontrolu nad cenami plynu pro domácnosti.

"Už máme sjednánu slevu, ale rádi bychom ji ještě zvýšily," řekl Malatinský. Podrobnosti neuvedl, jednání podle něj pokračují.

SPP loni vykázal z prodeje plynu domácnostem ztrátu 76 milionů eur (přes dvě miliardy Kč). Důvodem je podle plynáren rozhodnutí regulačního úřadu ÚRSO, který při stanovení cen pro domácnosti prý nezohlednil všechny náklady SPP na dodávku plynu pro tuto skupinu odběratelů.

Kabinet premiéra Roberta Fica po dohodě s EPH v září schválil návrh, podle kterého má stát do konce roku zcela ovládnout obchodní divizi SPP. Plynárny jsou dominantním prodejcem komodity na Slovensku a také zajišťují tranzit ruského plynu.

Bez snížení ceny plynu od ruského Gazpromu by slovenská vláda po úplném ovládnutí obchodní části SPP musela na sebe převzít celou její ztrátu, o kterou se nyní dělí s EPH. EPH kontroluje 49 procent akcií SPP.

Premiér Fico dlouhodobě vystupuje proti zdražování energií. Podle dřívějšího rozhodnutí ÚRSO bude muset SPP od příštího roku zlevnit plyn domácnostem v průměru o symbolických 0,2 procenta.

Představitelé slovenské vlády se už dříve nechali slyšet, že se pokusí u Gazpromu vyjednat lepší podmínky dodávek plynu na Slovensko. Právě nevýhodný dlouhodobý kontrakt SPP s Gazpromem podle odborníků zhoršuje hospodaření obchodní divize plynáren, což také pomohlo alternativním dodavatelům plynu prosadit se na slovenském trhu. Plynárnám přináší zisk zejména tranzit ruského plynu do západní Evropy, který zajišťuje dceřiná společnost plynáren Eustream.

Sjednání předběžné dohody o snížení cen plynu od Gazpromu začátkem tohoto týdne oznámila rakouská energetická společnost OMV.

Evropská komise začala loni vyšetřovat, zda Gazprom nezneužívá svého dominantního postavení na trzích střední a východní Evropy včetně Česka. Gazprom slíbil komisi některé ústupky a během roku oznámil, že letos sníží ceny plynu pro své evropské zákazníky o pět až osm procent.

13.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...