1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko od května sníží distribuční poplatky za elektřinu pro firmy

electricity pylons1Bratislava - Slovensko od května do konce roku sníží sazbu distribučních poplatků za dodávku elektrické energie pro firmy, samosprávu a další instituce na úroveň loňského roku. Rozhodla o tom dnes vláda. Opatření podle premiéra Eduarda Hegera přijde na 325 milionů eur (7,6 miliardy Kč).

Energetickým firmám bude stát výpadek příjmů kompenzovat. Domácnostem na Slovensku letos regulované ceny energií díky dřívějším opatřením vlády stouply výrazně méně, než by hrozilo při plném promítnutí vývoje tržních cen.

Heger na tiskové konferenci řekl, že zmíněné poplatky na základě rozhodnutí vlády klesnou v průměru o 44 až 63 procent v závislosti na typu odběratele elektřiny.

Dříve slovenská vláda zavedla pro podniky částečné kompenzace vysokých nákupních cen elektřiny a zemního plynu. Tato pomoc, kterou část podnikatelů označovala za nedostatečnou, se vztahovala pouze na cenu samotných energií, nikoliv na doprovodné poplatky při dodávkách energií. Sazby těchto poplatků stanovuje nezávislý energetický regulační úřad ÚRSO; loni ale vláda po změně příslušného zákona získala silnější pravomoci při stanovování cen energií. Právě díky mimořádným opatřením Hegerova kabinetu domácnostem na Slovensku letos zdražily energie výrazně méně, než kdyby se do ceníků pro domácnosti plně promítnul vývoj na burzách.

27.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...