1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovenský Eustream přepravil méně plynu, jeho přepravu z Ruska může ukončit

eustream logo1Bratislava - Slovenský přepravce zemního plynu Eustream, který dlouhodobě zajišťuje hlavně tranzit ruského plynu, ve svém uplynulém finančním roce přepravil zhruba o čtvrtinu méně suroviny než v roce předchozím. V reakci na ruskou invazi na

Ukrajinu a zavedení protiruských sankcí Eustream do budoucna počítá i s možností ukončení dodávek ruského plynu do Evropy. Firmě za období od začátku loňského srpna do konce letošního července klesl čistý zisk o 4,3 procenta na 264,76 milionu eur (6,5 miliardy Kč), uvedla ve své výroční zprávě.

Eustream ve sledovaném období přepravil 35,6 miliardy metrů krychlových plynu, což meziročně představuje pokles o 26 procent. Například ještě ve finančním roce 2018/2019 společnost zajistila přepravu přes 66 miliard metrů krychlových plynu.

Rusko dodávky plynu do Evropy snížilo. Po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu začaly evropské země hledat nové dodavatele, což vedlo ke snížení jejich závislosti na dovozu suroviny z Ruska.

V Eustreamu drží podíl a manažerskou kontrolu skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Eustream uvedl, že v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a protiruskými sankcemi připravil několika scénářů dopadu zmíněné situace na své podnikání. Ty zahrnují také možnost ukončení dodávek ruského plynu do Evropy, což by vedlo k tomu, že se Eustream zaměří na přepravu plynu ve střední a východní Evropě. I pro případ pokračování dodávek ruského plynu Eustream předpokládá snížení jejich objemu, a to s ohledem na plány EU diverzifikovat zdroje suroviny a na snahy snížit závislost na ruském plynu.

Eustream se podílel na výstavbě nového slovensko-polského plynovodu, který umožní zemím střední a východní Evropy přístup k terminálům na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Polsku a v Litvě, jakož i k plynovodu Baltic Pipe z Norska. Polsko pak novým plynovodem, který v létě otevřeli slovenský a polský premiér, získá přístup k plynu z jižní Evropy, severní Afriky či Kavkazu.

08.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...