1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Smlouvy o plynovodu South Stream jsou v rozporu s právem EU

pipeline1Brusel - Bilaterální smlouvy, které Rusko podepsalo s šesti členskými státy EU a Srbskem v souvislosti s výstavbou plynovodu South Stream, jsou v rozporu s právem Evropské unie a musí být znovu projednány.

Tvrdí to Evropská komise, na kterou se odvolává server EurActiv. Ruští představitelé z plynárenského gigantu Gazprom ale tvrdí, že výstavbě plynovodu nic nezabrání.

Ředitel pro energetické trhy v Evropské komisi Klaus-Dieter Borchardt ve středu v Evropském parlamentu uvedl, že dojednané smlouvy nesplňují podmínky unijní legislativy. "Komise tyto mezivládní smlouvy zkoumala a došla k závěru, že ani jedna z dohod není v souladu s právem EU," prohlásil Borchardt.

Dotyčným státům, což jsou v EU Bulharsko, Maďarsko, Slovinsko, Řecko, Chorvatsko a Rakousko, prý toto své stanovisko již oznámili a sdělili jim zároveň, že mají povinnost, vyplývající ze smluv o EU nebo ze smlouvy o Energetickém společenství (jehož členem je Srbsko), dohody s Ruskem znovu projednat.

Jak server EurActiv poznamenal, oznámení přišlo zrovna v době napjatých vztahů mezi EU a Ruskem. Evropští státníci byli v minulých dnech překvapeni rozhodnutím ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat asociační dohodu s EU. Podle mnohých za tím stál právě tlak z Ruska. Právě k Moskvě by se země nejspíš chtěla nyní více přiklonit, naznačil ukrajinský prezident.

Na středečním jednání v europarlamentu byl přítomen i náměstek ruského ministra pro energetiku Anatolij Jankovski, generální ředitel Gazpromu pro export Alexandr Medveděv a srbská ministryně pro energetiku Zorana Mihajlovičová.

Borchardt tam rovněž prohlásil, že jestliže opětovné projednání smluv nebude úspěšné, země budou muset smlouvy s Ruskem vypovědět. Eurokomisař pro energetiku Günter Oettinger prý již zaslal dopis ruskému ministrovi pro energetiku Alexandru Novakovi, ve kterém mu celou situaci vysvětluje a žádá ho, aby se na možnost znovu projednání smluv "díval pozitivně".

"Mohu jen říci, že tyto mezivládní smlouvy nebudou základem pro výstavbu či provozování plynovodu South Stream. Jestliže je dotyčné státy znovu neprojednají, Komise má způsoby a prostředky, jak je k tomu zavázat. A South Stream nemůže fungovat na základě těchto smluv," uzavřel Borchardt.

Jen před pár týdny přitom oficiálně začaly první práce na výstavbě plynovodu v Bulharsku (4. listopadu) a Srbsku (24. listopadu). Oba státy již v této době musely z Bruselu vědět, jaké má výhrady.

South Stream má začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...