1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Snížení regulovaných cen elektřiny a plynu se čekalo

gas meterOstrava - Snížení regulovaných plateb pro elektřinu i plyn bylo dlouho avizováno, očekáváno a nakonec i splněno.

Je výsledkem dlouhodobé snahy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) srazit dolů regulované platby a také příznivého vývoje na komoditních trzích, kde se snížila cena elektřiny. ČTK to Jiří Gavor z energetické poradenské firmy ENA. Snížení regulovaných cen očekávaly i distribuční společnosti.

ERÚ oznámil, že elektřina domácnostem v roce 2014 průměrně zlevní o 10,9 procenta. Rodiny, které elektřinu využívají v vytápění, tak mohou ročně ušetřit několik tisíc korun. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta.

Největší pokles cen pro domácnosti úřad očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, o 8,8 procenta.

"Oznámení odpovídá tomu, co již ERÚ zveřejnil v návrhu před měsícem. Počítali jsme s tím a nejde o nic překvapivého," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O uvažovaném snížení ceny za distribuci a přenos elektřiny byla informována také PRE. "Přesto jsme také snížili silovou elektřinu pro příští rok s platností již od letošního prosince až o 19 procent," řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Mluvčí RWE Martin Chalupský připomněl, že firma již letos na jaře snížila cenu zemního plynu pro domácnosti o deset procent. Například zákazník, který vytápí rodinný domek, tak letos ušetří celkově v průměru více než 4000 korun ve srovnání s loňskou topnou sezónou, dodal Chalupský. E.ON výhled cen pro příští rok nechce komentovat.

Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities upozornil na to, že pokles cen energií ovlivní inflaci v příštím roce a nízká inflace byla i argumentem pro devizovou intervenci České národní banky. Je ale obtížné spojovat tento cenový vývoj s vývojem poptávky. Gavor doplnil, že cena silové elektřiny se snížila ještě před intervencí ČNB. Nepříznivý účinek devalvace koruny se tak nemohl projevit v plné síle.

Podle jednatele EOS KSI ČR Vladimíra Vachela je jakékoliv snížení výdajů domácností i podniků v době ekonomického útlumu, rostoucích daní a škrtů vítané. Zároveň ale soudí, že v případě domácností bude přímý dopad snížení cen energií do jejich hospodaření spíše symbolický. Důvodem je mimo jiné i nedávná intervence ČNB. "Obchody s elektřinou probíhají v euru, což elektřinu zpětně zdražuje. Oproti tomu u podniků, zejména s energeticky náročnou výrobou, se i malé zlevnění elektřiny projeví," poznamenal.

"Při pohledu na fakturu lze snadno odhalit, že téměř polovina výdajů průměrné domácnosti za elektřinu v letošním roce padla na regulované distribuční poplatky," uvedl Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. Upozornil, že české domácnosti za distribuci dosud platily jednu z nejvyšších cen v Evropě.

Energetický analytik J&T Michal Šnobr míní, že vývoj cen energií bude zajímavý až v roce 2015. Zatímco u elektřiny mohou spotřebitelé počítat s dalším i když výrazně menším poklesem ceny, u plnu je to vzhledem k intervenci ČNB otázka a opětovné zdražení není vyloučené.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...