1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavba South Stream v Maďarsku začne v dubnu 2015

pipeline1Budapešť - Stavba maďarské části plynovodu South Stream začne v dubnu 2015. Oznámil to ruský plynárenský gigant Gazprom. Maďarsko tak bude po Bulharsku a Srbsku třetí zemí, která spustí stavbu plynovodu na svém území.

 

South Stream má začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu.

Plynovod se má vyhnout Ukrajině a Bělorusku, tedy zemím, přes které nyní proudí většina ruského plynu do Evropy. Spory Ruska s oběma zeměmi ohledně ceny za plyn v minulosti několikrát narušily dodávky plynu do Evropy.

Gazprom má v projektu podíl 50 procent. Italská ENI vlastní podíl 20 procenta a společnosti EDF a Wintershall po 15 procentech.

Úsek plynovodu v Maďarsku má stavět společný podnik vlastněný Gazpromem a maďarskou společností MVM, napsala agentura MTI.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...