1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strakonická teplárna měla loni zisk EBITDA 57,5 milionu korun

teplaren3Strakonice - Strakonická teplárna měla loni výnosy přes 322 milionů Kč a skončila v zisku před zdaněním 13,6 milionu Kč. Zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) byl loni 57,5 milionu korun.

Také nakupuje emisní povolenky na několik let dopředu, nyní tak má zásobu v hodnotě přes 260 milionů korun. Na dotaz ČTK to uvedl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

 

"Aktuálně máme již odevzdané (emisní) povolenky za loňský rok) a dále nakoupené na následující tři až čtyři roky dopředu. Fakticky se jedná o rezervu v tržní hodnotě více než 260 milionů," uvedl ředitel. Letos plánuje firma výnosy 309 milionů Kč, zisk před zdaněním kolem tří milionů korun a zisk EBITDA 50,7 milionu. Plán schválilo vedení na začátku loňského listopadu. Hřídel letos v polovině května v teplárně skončí, na vlastní žádost. ČTK řekl, že splnil zadání dostat firmu do kladných čísel. Teplárna již vypsala výběrové řízení na jeho nástupce.

 

Strakonická teplárna vytápí 7000 domácností a desítky firem. V roce 2020 měla tržby 314,3 milionu a zisk po zdanění 2,9 milionu. Předloni prodala 455,2 terajoulu (TJ) tepla. Vyplývá to z výroční zprávy. Podle Hřídele byl předloni zisk EBITDA 67 milionů.

 

Pro letošní rok zachovala firma stejnou cenu za teplo jako loni, gigajoule je za 635,4 koruny. Teplárna také nahrazuje uhlí obnovitelnými zdroji. Spaluje víc biomasy.

 

Většinovým akcionářem je město, drží v teplárně 77,3 procenta akcií. Teplárna loni několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy. Strakonice v dubnu oznámily, že chtějí od firmy Energo koupit teplovod právě na sídlišti Šumavská. Město tak chce vyřešit vleklý spor o dodávky tepla. Na koupi vyhradilo i s rezervou 15 milionů korun. Prodej by mohl být hotový v květnu, jak řekl ČTK již dříve starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Záměr ještě projednají zastupitelé.

 

Strakonice také chtějí získat sto procent akcií v teplárně. Nejdřív chtějí koupit akcie od firmy Sev.en Energy, která drží 13 procent akcií. Potom by radnice měla přes 90 procent akcií a mohla vytěsnit drobné akcionáře.

06.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...