1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Střešní fotovoltaika na skladu Billy v Modleticích ušetří 4,5 mil. Kč ročně

solar panels2Modletice - Kolem 4,5 milionu korun za elektrickou energii ušetří ročně firma Billa v centrálním skladu v Modleticích nedaleko Prahy díky střešní fotovoltaické elektrárně. Solární elektrárna o celkovém výkonu jeden megawatt (MW) vyrobí 1084 MWh elektřiny za rok a odhaduje se, že pokryje přibližně 22 procent spotřeby skladu.

Společnost Billa představila jednu z největších střešních instalací v Česku, kterou zajišťovala společnost ČEZ ESCO, na dnešním setkání s novináři.

Billa do fotovoltaiky na skladu, který zásobuje zbožím všechny prodejny společnosti v ČR, investovala přes 19 milionů korun, přičemž 60 procent půjde z dotace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Fotovoltaika nahradí až pětinu spotřeby skladu s chladicím zařízením o výkonu 1,5 MW, ve kterém musí být energií nepřetržitě napájeny stovky chladicích a mrazicích potravinových boxů.

Billa uvedla, že touto fotovoltaikou ročně ušetří 527 tun oxidu uhličitého (CO2), pro jehož pohlcení by bylo potřeba zhruba 60 hektarů lesa. "Zavázali jsme se dosáhnout do roku 2040 uhlíkové neutrality ve všech našich provozech a do roku 2030 snížit emise CO2 o 30 procent. Vlastní bezemisní zdroje energie nás k tomuto cíli výrazně posunou. Je to dnes dvojnásob důležité," řekl Liam Casey, generální ředitel Billa ČR. Řetězec supermarketů Billa v Česku podle svého vyjádření za uplynulých deset let snížil spotřebu energií o 44 procent.

Na střeše o velikosti 5300 metrů čtverečních je 1847 fotovoltaických panelů se sklonem 14 stupňů s orientací východ-západ. Jde o 200 krát větší instalaci, než bývá na rodinných domech. Využity jsou velkoformátové panely, které jsou oproti těm klasickým přichycené ke střeše na vícero místech, aby se zabránilo jejich prohnutí, například vlivem sněhu.

Fotovoltaika o poloviční velikosti a bateriové úložiště má vyrůst na další z hal společnosti Billa v Modleticích. Solární panely se připravují i na střechách prodejen, jako první jsou v plánu obchody v Berouně, Říčanech a Slaném.

Podle Solární asociace patří mezi největší střešní fotovoltaické elektrárny zařízení na logistickém areálu Southpoint Všechromy s 6,4 MW, na logistickém centru společnosti Amazon v Kojetíně na Přerovsku (cca 3,951 MW) od společnosti Solar Global neb VT-SUN s výkonem 2,98 MW z roku 2010 na střeše chomutovských válcoven.

Na českém trhu Billa působí od roku 1991, je součástí skupiny Rewe International AG a uvádí, že má více než 250 prodejen a přes 6500 zaměstnanců. V roce 2020 jí podle poslední zveřejněné výroční zprávy meziročně stoupl čistý zisk o 174 milionů na 679,7 milionu korun, obrat firma uvádí ve výši 36,5 miliardy korun.

ČEZ ESCO hodlá do roku 2030 postavit nebo provozovat pro potřeby svých zákazníků 300 MW fotovoltaických elektráren. Ambicí celé Skupiny ČEZ je do roku 2030 vybudovat 6000 MW v nových obnovitelných zdrojích. ČEZ ESCO je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce.

03.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...