1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Temelín odstavil na dva měsíce první blok, vymění čtvrtinu paliva

nuclear containerTemelín - Jaderná elektrárna Temelín 15.04 v 21:00 plánovaně odstavila první blok. Při odstávce, která potrvá asi dva měsíce, vymění energetici zhruba čtvrtinu paliva, zkontrolují také bezpečnostní systémy. Reaktor začnou energetici otevírat v pondělí, až vychladne. ČTK to dnes sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Temelín odstavil blok ve fázi, kdy byl reaktor přibližně na třetinovém výkonu. Provozní personál snižoval výkon prvního bloku od 18:00, tempem pět megawattů (MW) za minutu. Turbogenerátor odpojili podle plánu od přenosové soustavy ve 21:00. "O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Reaktor začneme otevírat po vychladnutí, tedy v pondělí. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny," řekl mluvčí.

Měnit se bude 42 ze 163 palivových souborů. Při odstávce plánuje Temelín 62 investičních akcí, téměř 16.000 činností. Hodně práce bude kolem turbíny, energetici budou třeba měnit rotor a ochranný štít na generátoru. Energetici také zkontrolují bezpečnostní systémy nebo vymění jednu ze tří jednotek transformátoru. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi tisíc lidí.

Letos je to první plánovaná odstávka v Temelíně. První blok byl v nepřetržitém provozu od loňského 22. května. Odstávku druhého bloku naplánovali energetici na 22. červenec.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 5,4 TWh.

26.04.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...