1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Temelín vyvezl palivo z reaktoru prvního bloku, který je odstavený

nuclear logo2Temelín (Českobudějovicko ) - Technici jaderné elektrárny Temelín vyvezli všech 163 palivových souborů z reaktoru prvního bloku. Je od 15. dubna plánovaně odstavený kvůli výměně paliva.

Zpět zavezou energetici 121 palivových souborů, které doplní 42 novými, zhruba v druhé polovině května. Novináře o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

Vyvážení trvalo téměř pět dní. Do vedlejšího bazénu přesouvali technici palivové soubory dálkově ovládaným strojem. Vše se dělo pod vodou, která chránila ostatní pracovníky v reaktorovém sále. Teď se odborníci připravují na to, že odvezou dva kontejnery s použitým palivem do skladu v areálu elektrárny. "Ve dvou těchto kontejnerech je přibližně třicet tun paliva, díky kterému se mohlo ušetřit přibližně šest milionů tun oxidu uhličitého z uhelných elektráren. Z těchto souborů vznikla elektřina, která odpovídá přibližně půlroční spotřebě všech českých domácností," uvedl v tiskové zprávě ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Palivo, které se už do reaktoru nevrací, zůstává asi deset let v takzvaném bazénu skladování vedle reaktoru. Poté je technici převezou do skladu použitého paliva, který je od roku 2010 v areálu elektrárny. Tam může být použité palivo až 60 let.

První blok odstavil Temelín v polovině dubna. Při odstávce, která potrvá asi dva měsíce, vymění energetici zhruba čtvrtinu paliva, zkontrolují také bezpečnostní systémy. Při odstávce plánuje Temelín 62 investičních akcí, téměř 16.000 činností. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi tisíc lidí.

Letos je to první plánovaná odstávka v Temelíně. První blok byl v nepřetržitém provozu od loňského 22. května. Odstávku druhého bloku naplánovali energetici na 22. červenec.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 5,9 TWh.

06.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...