1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárny Brno musejí reagovat na evropský trh s energiemi

Teplaren4Na turbulentní a nepředvídatelný vývoj na trhu s energiemi musejí reagovat také Teplárny Brno. V důsledku nárůstu velkoobchodních cen zemního plynu proto přistupují k úpravě ceny tepla.

Od 1. listopadu bude činit konečná cena tepla včetně DPH z výměníkové stanice nebo plynové kotelny 784 Kč/GJ. Průměrná domácnost zaplatí měsíčně asi o 250 korun více než doposud. Jedná se tedy zhruba o navýšení o 25 procent.

Po pečlivém a zodpovědném zvážení možností byla vybraná varianta, která zákazníky zatíží jen minimálně. „V posledních týdnech vzrostla cena zemního plynu, který je naším primárním palivem, v podstatě skokově o více než sto procent. Pokud bychom měli toto reálné zvýšení přenést na naše zákazníky, museli bychom zvýšit cenu tepla v podstatě o polovinu. To ale udělat nechceme a ani neuděláme. Opatření však přijmout musíme, “ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. „Vzhledem k tomu, že část plynu pro stávající topnou sezonu máme nakoupenou, nemusíme zdražovat o tolik procent, o kolik aktuálně roste jeho cena. Současně také minimálně v následujícím roce nebudeme generovat zisk z prodeje tepla,“ dodal.

To, že navýšení ceny tepla nekopíruje skutečný strmý růst ceny plynu na burze, je možné především na základě promyšlené strategie nákupu zemního plynu rozloženého v čase, kterou Teplárny Brno uplatňují dlouhodobě. „S nákupem plynu pro rok 2022 jsme začali už v roce 2019 a pokračovali v následujících letech, v současnosti tak máme větší část potřebného množství zajištěnou u svých obchodních partnerů,“ ujistil finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura. Nehrozí tedy ani riziko, že by zákazníci Tepláren Brno zůstali kvůli omezeným dodávkám plynu bez tepla.

Teplárny Brno dokázaly cenu tepla stabilizovat v předešlých topných sezonách na stejné úrovni i přes období, kdy jiné teplárny v tuzemsku výrazně zdražovaly. „Proti takovým cenovým šokům, které sledujeme teď, nemůže být však účinná žádná zodpovědná firemní strategie. Ani ta, díky níž už 10 let držíme cenu tepla jako jediná teplárna v Česku,“ vysvětlil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

I přes současnou vynucenou úpravu ceny zůstává dlouhodobým cílem Tepláren Brno minimalizovat pro svoje zákazníky negativní dopady změn na trhu s energiemi. Aktuální krize potvrzuje také správnost nastoupeného trendu posílit výrobu tepla z obnovitelných zdrojů. „Už v roce 2023 po vybudování nového kotle na biomasu na našem provozu Brno-Sever dřevní štěpka nahradí až 15 procent současné spotřeby zemního plynu a snížíme závislost na jeho odběru,“ doplnil Petr Fajmon. Dřevní štěpka jako obnovitelný zdroj není navíc zatížena nákupem emisních povolenek.

Odhadovat v tuto chvíli budoucí vývoj na evropském trhu s energiemi je téměř nemožné. Teplárny Brno jsou ale v případě větší korekce trhu či intervence české vlády nebo Evropské unie, které by přinesly sníženy ceny plynu, připraveny aktuálně reagovat a co nejrychleji je promítnout do ceny tepla svým zákazníkům.

26.10.2021

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...